Bjørn Heidenstrøm har ankommet Spania

Publisert

I forbindelse med hjelpeprosjektet ”The Shirt” sykler den tidligere fotballspilleren Bjørn Heidenstrøm fra Norge til Cape Town i Sør-Afrika. Ferden startet i Oslo i sommer og går gjennom 50 land. Formålet med turen er å skape fokus på Flyktninghjelpens arbeid. 10 måneder er satt av til den omfattende sykkelturen.

I forbindelse med hjelpeprosjektet ”The Shirt” sykler den tidligere fotballspilleren Bjørn Heidenstrøm fra Norge til Cape Town i Sør-Afrika. Ferden startet i Oslo i sommer og går gjennom 50 land. Formålet med turen er å skape fokus på Flyktninghjelpens arbeid. 10 måneder er satt av til den omfattende sykkelturen.

Da Bjørn startet hadde han 187 signerte fotballdrakter fra forskjellige klubber på forskjellige nivåer med seg i bagasjen. Målet er å samle inn mange flere underveis, slik at han har 1.000 drakter da han ankommer Cape Town. Der er det meningen at draktene skal sys sammen til verdens største fotballdrakt, som skal utstilles under neste års fotball-VM.

Barcelona og Valencia
I slutten av oktober krysset Bjørn grensen mellom Frankrike og Spania. Neste stopp var Barcelona. Der fikk han vite at den spanske storklubben nettopp hadde innledet samarbeid med UNHCR – FNs Flyktningskontor. Klubbledelsen viste stor interesse for nordmannens prosjekt.

Deretter gikk ferden videre til Valencia hvor Bjørn fikk en varm velkomst av både spillere og trenere, før han ble overlevert en signert drakt.

– Det var stor interesse for min sak i Valencia. Fire TV selskaper og to til tre aviser var til stede da jeg fikk overlevert drakta. Klubbledelsen ga uttrykk for at de ville følge meg videre og til en hver tid ha oversikt over ”hvor er drakta nå?”, sier Bjørn Heidenstrøm til Spaniaposten.

Costa Blanca
Den 3. november ankom Bjørn Costa Blanca. Der ble han møtt av Steve Hall som har påtatt seg jobben med å tilrettelegge forholdene.

– Det er ikke syklingen jeg blir mest sliten av. Det er snarere all problematikken som følger med, eksempelvis hvor jeg skal sove for natten, hvordan jeg skal få vasket klær og hvor skal jeg få tak i mat og drikke, forklarer Bjørn, som er godt fornøyd med Steves innsats.

– Spania er det første landet hvor jeg har kommet til dekket bord. Steve så tidlig verdien i prosjektet og har påtatt seg å ordne alt. Han har til og med ordnet en bobil som vi disponerer de dagene jeg skal være her på Costa Blanca. Det er ikke hverdagskost, jeg har måtte overnatte på mange rare steder underveis. Ved hull nummer fire på en golfbane i Sverige og i en gammel togvogn i Russland for å nevne noen.

Bra oppslutning
Bjørn forteller at prosjektet har fått bra oppslutning etter hvert som han skrider frem.

– Det gikk veldig fint i begynnelsen gjennom Norge og Sverige. Russland ble det imidlertid en liten nedtur. Mange russere trodde jeg var gal da jeg forsøkte å fortelle om opplegget. De trodde rett og slett ikke på meg, sier Bjørn.

Da han kom til Mellom-Europa fikk pipen en annen tone igjen. I Genève ble Bjørn tatt i mot av representanter for FN.

– Jeg ble i tre dager. Det var et viktig opphold. FN sa seg villig til å hjelpe til med sikkerheten i Afrika. Vi vet jo alle hvordan det går med nordmenn for eksempel i Kongo, smiler Bjørn, som har risikosoner som Rwanda, Sudan og Kongo på listen over land som sannsynligvis skal passeres på ferden til Cape Town.

I Zurich fikk Bjørn en personlig mottagelse av FIFA president Sepp Blatter og i Lausanne traff han UEFA president og fotballegende Michel Platini.

– Platini er nok den største profilen jeg har møtt underveis. Alle med et snev av greie på fotball vet hvem den tidligere franske landslagsstjernen er. Platini ordnet det slik at jeg vil bli mottatt av presidenten i det portugisiske fotballforbundet da jeg ankommer Portugal om noen uker. Før den tid skal jeg også være gjest hos statsministeren på Gibraltar, forteller Bjørn.  

 
Besøk i flyktningleire
”The Shirt” er et prosjekt som skal sette fokus på Flyktninghjelpens arbeid, og Bjørn skal besøke flere flyktningsleire underveis. Først kurdiske leire i Tyrkia og deretter diverse leire underveis i Afrika.

– Jeg gjør ikke dette for å bevise at jeg kan sykle. Dette er et rent symbolsk prosjekt som skal støtte Flyktninghjelpen. Det jeg gjør er å skape oppmerksomhet rundt Flyktninghjelpens arbeid. Så lang har rundt 20 millioner mennesker sett det jeg driver med gjennom diverse medieoppslag, sier Bjørn, som er godt fornøyd med å ha ankommet Spania.

– Det beste med Spania så langt er klimaet. For tre uker siden var det kuldegrader da jeg syklet gjennom Luxemburg. Her er det sol og varme. Det sørger jeg for å formidle til familie og venner hjemme i Norge så ofte jeg kan.

Bjørn Heidenstrøm skal være på det nordlige Costa Blanca frem til ettermiddagen søndag den 8. november. Deretter blir han og finne i Torreviejaområdet frem til den 17. Etter det skal han være noen dager i Fuengirola før han sykler videre mot Portugal via Gibraltar.

     
Program for Costa Blanca
– Lørdag 7. november klokken 15.00 presentasjon av prosjektet på Solgården.
 – Søndag 8. november klokken 12.00: Rugbymatch Villajoyosa – Valladolid, Villajoyosa Stadium
– Søndag 8. november klokken 17.00 EL Campell, El Campello FC – Javea FC
– Søndag 8. november klokken 21.00: Champagnemottagelse restaurant Punta Prima, Torrevieja
– Mandag 9. november klokken 11.00: Pressekonferanse/sponsormottagelse restaurant Rocajuna
– Tirsdag 10. november (hele dagen):  Sheffield United FC Academy, Torrevieja
– Onsdag 11. november (hele dagen): European Search Dog Centre, showkveld på Rocajuna
– Torsdag 12. november klokken 12.00: Torrevieja International Business Association
– Torsdag 12. november klokken 21.00: Academy Bar, Torreta 2, Torrevieja
– Fredag 13. november (kveld): Showkveld på Rocajuna
– Lørdag 14. november (hele dagen): Fun Day, Rocajuna
– Søndag 15. november (hele dagen): Fun Day, Rocajuna, FC Torrevieja – Puzol
– Mandag 16. november (hele dagen): Hviledag
– Tirsdag 17. november (kveld): Quizaften i Benijófar
 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter