Altea: Kan trene året rundt i Spania

Publisert

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.

Når hun er i vann er hun i sitt rette element og imponerer med å vinne den ene konkurransen etter den andre. Trine Østervold har vært spansk mester flere ganger på masternivå. Det vil si at alle som er over 25 år og som ikke svømmer profesjonelt kan delta. I flere år har hun svømt for en spansk svømmeklubb i Altea og de siste årene har hun gått fra bassengsvømming til havsvømming.

I fjor kom Trine Østervold på første plass i det spanske mesterskapet i 3000 meter havsvømming i Barcelona og i 2009 kom hun på tredje plass under Europamesterskapet i havsvømming i Cádiz.

Glad og overrasket

– I fjor ble jeg VM mester i Aquathlon i Budapest. Det er 2.5 km løp, 1000 meter svømming og 2.5 km løp. Jeg ble veldig glad og overrasket for jeg har aldri vært med på VM før og det ga mersmak, sier den kjernesunne fysioterapeuten og smiler litt blygt.

Hun er ikke av den typen som skryter av seg selv eller som sier så altfor mye. En må nesten dra medaljene ut av henne, men hun innrømmer i hvert fall at hun er i god form og at hun elsker vann.

– Hvorfor er du fascinert av vann?

– Vann gir ny energi. Etter et bad føler jeg meg som ny. Dessuten gir det en bevegelsesfrihet som man ikke har på land, omtrent som å være vektløs. Og det er jo en helt annen verden under vann; landskapet, fiskene, algene, og ikke minst stillheten! Jeg føler meg «hjemme» i vannet, det er mitt element, medgir Trine.

Trener hver dag

– Hvor ofte trener du?

– Jeg svømmer eller løper to timer per dag og så er det ofte konkurranser i helgene, sier Trine. Hun forteller at hun fortsatt holder koken fordi det er gøy å ha noe å trene opp mot. Før tok hun sporten mer alvorlig, men nå gjør hun det mer fordi det er gøy.

– Jeg er veldig konkurransemenneske. Jeg liker å vinne og jeg tar meg helt ut. Det er ikke mange som kan ta meg i en sluttsprint. Da gir jeg alt og jeg henter frem urkreftene. Jeg er litt overrasket over meg selv, over kampkraften, innrømmer idrettsjenta.

Forrige helg tok Trine igjen frem urkreftene og vant i klasse 30-40 år 10 000 meter i havsvømming, open water i Culera, Valencia. Det var første gang hun svømte så langt og stevnet gikk bedre enn forventet.

Totalt brukte Trine 2 timer og 34 minutter, og hun kom på sjette plass av 200 menn og kvinner. Dagen før deltok hun for første gang i Triatlon, hvor Trine Østervold kom på femte plass. Det ga mersmak å trene til tre ting.

Hekta på delfiner

-Jeg var den første ut av vannet, men ble tatt på sykling og løping. Det siste året har jeg drevet med sykling. Jeg synes det er gøy å drive med aktiviteter, å konkurrere og så er det sosialt, meddeler den spreke fysioterapeuten. Hun underviser også i yoga.Har hun litt tid til overs, så liker hun å kurse seg. Et av de kursene har vært delfinterapi. Det er terapi for barn som har spesielle utfordringer slik som autisme, ADHD, Down syndrom og CP. De får svømme og leke med delfinene, og får en fantastisk stimulus, samt at terapeuten jobber med kognitiv stimuli ved siden av. Dessverre er der få jobber innenfor delfinterapi, forteller Trine, som er hekta på delfiner.

– Delfiner er vakre skapninger som sprer mye glede bare ved å være til. Måten de leker seg i vannet på og hvordan de glir gjennom vannet. Det ser ut som de smiler, sier Trine.

Idrett inn med morsmelken

Begge foreldrene til Trine er gymlærere og barndommen gikk med til å være aktiv. Som liten ble hun tatt med på ski og seilturer og hun hadde alltid god kroppskontroll. Hun drev med håndball, turn og svømming, men måtte ta et valg i tenårene. Svømming ble hennes valg og i flere år svømte hun nesten hver dag.

Trine var med på det norske juniorlandslaget og de vant flere stafetter kan hun erindre. Svømmingen ble nedprioritert etter at hun startet sin fysioterapiutdannelse i Nederland, men gleden av å bruke kroppen og være i aktivitet har alltid vært tilstede. Studiene ga henne anledning til å få en aktiv jobb og Trine lærte mye om kropp og hvordan den fungerer. En interesse hun deler med mange andre idrettsfolk. Mange blir fysioterapeuter.

Livet i Spania

For sju år siden søkte Trine på jobb som fysioterapeut på det norske behandlingsstedet for reumatikere, Reuma Sol i Alfaz del Pi. Etter å ha jobbet der i noen år gikk hun videre til den norske bedriften Fysiakos i Albir, også i Alfaz del Pi hvor hun fortsatt jobber som fysioterapeut. Trine Østervold er lett til sinns og hun forteller at solen og lyset i Spania hjelper på humøret. Her kan hun svømme i havet hele året, sykle, løpe, padle og være i aktivitet stort sett hele tiden og hun trives godt i Spania.

– Det er deilig klima og jeg føler meg fri her. Hjemme er det mer normer en må følge og folk har mer forventninger til deg. Spanske mennesker er åpne og de nordmennene som er her er også mer åpne enn det de er i Norge.

Mulig å forbedre seg

– Blir du værende i Spania? – Jeg er åpen for fremtiden. Skal jeg flytte tilbake til Norge måtte det bli Kristiansand. Det er en trivelig by og der har jeg familie og venner som jeg har kjent hele livet. – Til slutt, har du noe helseråd? – Vit at det er alltid mulig å forbedre seg. Du vet hva du kan gjøre for å bedre din situasjon. Skriv det ned. Sett deg mål. Bestem deg for hvordan du vil ha det i livet ditt og lev deretter. Alt er mulig. Det er lurt å begynne med små delmål først som er lette å oppnå, så ha et større mål lenger fremme. Det er utrolig hva man klarer hvis man bare bestemmer seg for noe, sier Trine Østervold, som selv har bevist at hennes råd virker gang på gang.

Av Linda Jeppesen linda@spaniaposten.no

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter