For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.
I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.
-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.
Dobbelt så store
Lokalene er dobbelt så store som de Aashild Sondresen Kvam har i Albir og husleia er omtrent den samme. Hun mener det har vært lurt å starte forretning i nedgangstider, for da er husleia lavere.
– Kundene er stort sett nordiske i Albir og avstanden er kort fra den ene butikken til den andre, noe som gjør det lettere å jobbe, forteller Aashild.
– Jeg er overrasket over hvor forskjellig kundegruppen er her i forhold til Albir. Hit kommer det mer tyskere, sveitsere, engelskmenn, hollendere, spanjoler og selvsagt også nordiske kunder, med de er annerledes enn Albirkundene, påstår Aashild. Butikkene har stort sett samme type klær og innehaveren tar seg av alle innkjøpene selv. Hun har tidligere jobbet som innkjøper for Varnergruppen i Norge, en erfaring som kommer godt med når hun nå driver for seg selv. Kjøper i Madrid
-Hvor får du tak i klærne?
-Noe kjøper jeg på messe i Madrid, mens andre plagg blir håndplukket i små mengder fra leverandører i Barcelona. De er hverken typisk norsk eller spansk, sier Aashild og forteller at hennes norske kunder liker å kunne ta med seg noe som er litt annerledes hjem til Norge.
– Det er lurt å ikke kjøpe for mye av gangen og så liker jeg å ha noe nytt i butikkene hver uke. Det er viktig både for kunden og for oss som jobber her, sier Aashild engasjert. Hun forteller at hun satser på bruksklær med en ekstra “touch”. Detaljene gjør plagget og utfordringen er å få tak i størrelser og farger til alle typer mennesker, mener innehaveren.
Starten på Ask Embla
Etter ti år i Spania, hvor tiden stort sett gikk med til å ta seg av tre små barn, følte Aashild at hun var klar til å realisere seg selv. Enten måtte hun dra hjem til Norge eller starte opp noe her. Valget falt på det sistnevnte og klesbutikken Ask Embla i Albir ble en realitet. Da hun åpnet dørene, ga hun seg selv ett år. Halvannet år senere har hun tre ansatte og to butikker. Hennes mann jobbet tidligere i et engelsk firma, men det siste året har han også livnært seg av Ask Embla.
Navnet på butikken Ask Embla, er heller ikke en tilfeldighet. Ask, som betyr spør på engelsk, er initialene i Aashild Sondresen Kvams navn og Embla er den første kvinnen i norrøn mytologi og symboliserer det feminine, kvinnen.
-Råd til andre som vil starte opp?
– Du må like det du driver med og du må være på jobb, på hugget. En kan ikke trekke seg tilbake. Gjør research på markedet og vær realistisk med hensyn til hvor mye penger du kan tjene og hvor mye penger du har. Vær ydmyk, for du kan trå feil, råder Aashild. Selv er hun flink til å holde kostnadene nede ved å foreta små og hyppige innkjøp som gjør at hun lett kan korrigere eventuelle feilinnkjøp, forteller hun.
Godt og ærlig svar
Den romslige butikken i Altea blir plutselig fylt med shoppingglade damer og fru Kvams oppmerksomhet går til dem. Hun nærmest svirrer rundt som en travel hyggelig bie, plukker kjapt opp kundenes nasjonalitet og slår av en prat. Plagg etter plagg blir demonstrert og diskutert på forskjellige språk og det virker tydelig som om Aashild har funnet sin riktige hylle i livet. Av sine norske kunder er innehaveren kjent for å være en farlig dyktig selger med god smak og når Spaniapostenes utsendte medarbeider nevner det, så skratter hun og håper det er positivt ment.
Av Linda Jeppesen