Skatter fra Romerriket kommer til overflaten utenfor Mallorca

Publisert

Turister har i alle år svømt rett over en godt bevart skatt i Palmabukten uten å vite det. Endelig kommer hemmelighetene til overflaten.

En sommerstorm

Oppdagelsen startet sommeren for tre år siden, da en storm traff Mallorca. Etter stormen kunne man se at uværet hadde virvlet opp sandbunnen, og et 12 meter langt skip dukket opp fra havbunnen. Det er utrolig at dette ikke har blitt oppdaget før og er en bonus for arkeologer i Middelhavet. Er du en som ikke liker bonuser som innebærer sand og vann, kan en side som Casinobonuser gir deg samme opplevelse uten slike store risikoer.

Arbeidet rundt skipsvraket overvåkes av det styrende organet på turistøya, Consell de Mallorca, og involverer eksperter fra tre spanske universiteter Balearene, Barcelona og Cádiz. “Målet er å bevare alt som er der og all informasjonen den inneholder, og det kunne ikke gjøres i en enkelt nødintervensjon,” sier Jaume Cardell, arkeologisjefen for arbeidsgruppen.

Ses Fontelles

Selve historien om skipsvraket, som går under navnet Ses Fontelles, starter under Romerriket sin tid. Ekspertene har analysert leiren som amforaene er laget av, og fastslår at mineralene stammer fra Cartagena-regionen, og at skipet derfor trolig reiste herfra. Videre mener de at handelsfartøyet ankret opp i Palmabukten på sin reise til Italia. Hele teamet som arbeider med skipsvraket forteller til The Guardian at det er vanskelig å overvurdere betydningen av funnet, og at funnet vil gi uvurderlig innsikt i Middelhavet under det 4.århundre e.Kr. og mannskapets daglige liv.

Viktige funn
Blant gjenstandene som er funnet er det over 300 godt bevarte amforaer, en vase laget av leire som ble brukt rundt Middelhavet før beholdere av skinn og tre tok over på 700-tallet. Vasene, som fortsatt har de malte inskripsjonene på seg, ble brukt for å transportere det meste, og blant annet olje, vin, olivenolje, korn og fisk. Amforaer fra det romerske handelsfartøyet har blitt forseglet av sanden, og blitt beskyttet fra oksygen slik at det organiske materialet har blitt svært godt bevart.

I tillegg til leirkrukkene er det gjort funn av skinnsko, espadrille (tausko), et kokekar, en oljelampe og ikke minst en bormaskin brukt av håndverkere på den tiden. Dette er det fjerde eksemplaret som noen gang er funnet. “Dette er helt utrolig”, sier Tony Sloterman, eieren av Casion Bonus Finder Company. “Jeg har fulgt med på dette funnet og det er jo akkurat som å vinne den største jackpoten!”

Viktig historisk funn

Teamet skal arbeide videre med for å gjenopprette skipsvraket, og håper på at de kan ende opp med den første komplette romerske båten i Spania. “Det er viktig med tanke på marinearkitektur fordi det er veldig få eldgamle båter som er så godt bevart som denne,” sier Dr Darío Bernal-Casasola, en arkeolog ved universitetet i Cádiz. “Det er ingen komplette romerske skip i Spania.”

Gjennom oppdagelse av Ses Fontelles kan man trekke frem betydningen av den baleariske skjærgården under Romerriket, og se at øyene her var en grunnleggende mellomstasjon på ruter fra den iberiske halvøya og den italienske halvøya. Blant gjenstandene på båten har de også funnet en blanding av kristne og hedenske symboler som de vil forske videre på og finne betydningen av. En foreløpig teori er at mannskapet trolig var hedninger, men hadde med seg varer fra kristne kunder.

Veien videre

For arkeologene er planen at de skal bevare skroget best mulig og har hentet inn ekspertise fra både Spania og utlandet for hjelp. “Båten må stilles ut og folk må se den. På slutten av dagen gjør vi arkeologi for alle og ikke bare for forskerne,”konstaterer Cardell.

Samtidig har arkeologene er bekymring rundt situasjonen. Fordi båten ble oppdaget bare to meter under havoverflaten og bare 60 meter fra kystlinjen er vraket utsatt for både plyndring og nye naturkrefter. En gruppe spesialister fortsetter med utgraving og utredning, samt vurderer en potensiell utgraving av skroget og delvis gjenvinning av møblene innvendig. La oss håpe de rekker det i tide.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter