23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Norsk Forening Costa del Sol i Fuengirola

Gjennom snart 30 år har Norsk Forening Costa del Sol vært en klubb for nordmenn i kystbyen Fuengirola. Her har de møtt nordmenn med vafler, råd, veiledning og åpne armer.
I dag er Solveig Tandberg dagvert. Hun har frisk farge i kinnene, et blått forklede, briller på nesen og et stort smil om munnen mens hun steker vafler bak disken. På nordnorsk dialekt hilser hun på alle som trer over dørterskelen.
Lukten av nystekte vafler kan gi selv den mest integrerte nordmannen hjemlengsel til mors kjøkken.

Trygghet og trivsel
Klubben ligger på en Norsk Forenings egen kafé som har en stor terrasse og bibliotek. På kjøkkenet står en eldre herre og knar på kjøttfarsen. I dag er det hjemmelagede kjøttkaker med stuing, rekesmørbrød og karbonadekaker på dagens meny.
I 2013 skal Norsk Forening feire 30-års jubileum og i den forbindelse har de tatt frem gamle protokoller.
– Det har skjedd en helt utrolig forandring her i løpet av de siste 30 årene, sier Tandberg og forklarer.
– Den gangen var det ikke noe helsetilbud til nordmenn i Spania. Det var dyre flyreiser og ingen hadde mobiltelefoner, sier Tandberg.
Hun har besøkt Fuengirola regelmessig siden 1980.
– Tidligere var området dekket med jordbruk og spanske små hus. Nå har det kommet veldig mange hotell, høyblokker og butikker for turistene. Man kan si at byen har blitt veldig tilrettelagt for den økende turismen. Det er lett å være utlending i Fuengirola, sier Tandberg som synes byen er veldig fin.
– Det er rimelig her og en veldig hyggelig stemning. I det norske miljøet kjenner vi hverandre veldig godt og holder sammen. Det gir en trygghet og trivsel som er viktig for nordmenn som bor i Fuengirola, sier Tandberg.

Norsk Forening Costa del Sol
Solveig Tandberg ved Norsk Forening Costa del Sol

Mange aktiviteter
I dag har de 230 betalende medlemmer, men det er mange flere som bruker klubben.
Tandberg har vært medlem siden 2003, og har vært i styret i to år.
– Det er koselig med litt ansvar og kunne være behjelpelig for andre nordmenn i Spania, sier, Tandberg.
Noen ganger får de en del generelle spørsmål enten i klubblokalet eller på e-post som de svarer på.
Hver mandag har Britt Helen Johansen fra advokatkontoret Cramer en åpen time der klubbens medlemmer kan få komme med juridiske spørsmål.
Mandager, onsdager og fredager spilles det petanca og foreningen har 73 medlemmer som deltar på det populære kulespillet.
– Det har faktisk blitt så populært at vi har sett oss nødt til å lage en liste som medlemmene må skrive seg opp på for å få spille, sier Tandberg.
Hver tirsdag spiller de Bingo. Det har vært en hit blant damene i klubben, men flere og flere menn har også fått øynene opp for nummerspillet.
– Hver onsdag har vi spanskkurs og malekurs med Knut Krokevik. Han er veldig flink. Da maler vi med akryl og akvarell. Knut er så flink, sier Tandberg som kan fortelle at noen av medlemmene også har hatt utstilling i Sjømannskirken i Calahonda.
Torsdag er møtedag. Noen ganger serveres reker med tilbehør.
På de populære medlemsmøtene serveres det ofte oster og vin og noen ganger har de foredrag om spansk historie eller kultur.
Hver lørdag holdes et stort marked rett ved siden av foreningen. Markedet er godt besøkt av nordmenn i byen og mange benytter muligheten til å spise lørdagens meny som består av sild eller grøt.
Søndag arrangeres det felles utflukter i de mange turløypene som finnes i fjellområdene rundt.
– Da tar vi med oss nistepakke og har litt gymnastikk underveis med tøy, bøy og strekk, sier Tandberg og fortsetter.
– Vi arrangerer utflukter for nordmenn som bor i Fuengirola. Siden turistene generelt har blitt veldig flinke til å komme seg rundt selv, arrangerer vi mest dagsturer. Det er svært spreke pensjonister som bor her nede. Et medlem i klubben er til og med over 90 år, sier Tandberg.

Frivillige hjelpere
Det er ingen tvil om at klubben er populær.
– I går serverte vi lettsaltet torsk, og da kom det over 60 personer på middag. Vi ser at nordmenn er glade i norsk husmannskost og liker å beholde mattradisjonene i Spania også, sier Tandberg og tar en slurk av kaffen.
Norsk Forening Costa del Sol driver egen kafé på dagtid. De selger kjøttkaker, vafler, wienerbrød og andre retter som nordmenn er vant med.
– Alt er basert på frivillig arbeid. Det er alltid noen som overlapper den andre og hjulene går alltid rundt. Hver dag har vi en dagvert, en kokk og to personer bak disken, sier Tandberg.
Snart kan foreningen skilte med egne lokaler i Fuengirola.
– Målet vårt er ikke å tjene penger, men å få hjulene til å gå rundt. Nå har vi snart nedbetalt huslånet på lokalet vårt, og det synes vi er veldig gøy, sier Tandberg.

Tar vare på hverandre
– De fleste nordmennene som bor i Fuengirola er turister som overvintrer, men det er også noen som bor her nede fast, sier Tandberg.
Behovet for en klubb kommer til uttrykk gjennom den godt besøkte kafeen.
– Det er veldig mange nordmenn som har bosatt seg i området rundt foreningen. Det er flere norske butikker her nede og skandinaviske tilbud, sier Tandberg mens hun rydder sammen kaffekoppene og elegant svinger seg mellom bordene.
– Det er en viss trygghet å ha en klubb å gå til. Vi følger litt med og tar vare på hverandre her nede i tillegg til at vi tilbyr en del aktiviteter på norsk. Vi har det fint her i Fuengirola og blir veldig sammensveiset. Det synes jeg er hyggelig.
Fakta
– Foreningen befatter seg ikke med livssynsspørsmål eller av spørsmål om politisk art.
– Foreningen vil fremme gjensidig vennskap mellom Spania og Norge.
– Foreningen vil fremme kunnskap om spansk kultur og folkeliv.
– Foreningen vil organisere reiser, utflukter, aktiviteter og sammenkomster for medlemmene.
– Foreningen vil være en kulturell og sosial forening uten økonomiske interesser.
– Foreningens økonomi er avhengig av medlemsavgifter, dugnadsarbeid, salg av mat og forskjellige andre aktiviteter.
– Både medlemmer og ikke-medlemmer er velkommen, men det i forhold til forskjellige aktiviteter vil det lønne seg å være medlemmer.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Corona-virus: Vil ha en uavhengig granskning håndteringen i Spania

Hvordan kan det ha seg at et land som har et av verdens beste helse-vesen endte opp som et av de hardest...

Kjøpe på Costa Blanca? Nå blir det større utvalg av nybygg på Orihuela Costa

Et utall byggeprosjekter i Orihuela har lenge vært på vent i påvente av en godkjenning fra kommunen. 80% av de forsinkede tillatelsene...

Det blir 25% mer uvær hver vinter fremover

Det regelmessige høstregnet «Gota Fria» vil øke i sin intensitet med rundt 25%. Dette melder vitenskapsmenn ved det europeiske instituttet for miljøstudier....

Nok en drukning på La Mata stranden i Torrevieja

Denne gangen er offeret, som det ofte er, en eldre mann. Han døde av ukjente årsaker rundt klokken 13.00. Den omkomne var...

Relaterte saker

Vakre rundreiser med leiebil i Malaga

Andalucia har trolig ett av Europas mest varierte landskap, med en leiebil står opplevelsene i kø og reisen går i ditt eget...

Internasjonal vårfest i Fuengirola – Feria internacional de los Pueblos

I 2019 er det 25 år side man for første gang arrangerte «Feria internacional de los Pueblos» i Fuengirola. Tradisjonen tro fylles feria-plassen mellom...

Bioparc Fuengirola, dyreparken uten bur

I Bioparc Fuengirola lever dyrene gode dager i naturlige omgivelser. Tanken bak denne zoologiske hagen er at det er dyrenes behov det skal fokuseres...

Med hunden på stranden i Fuengirola og Marbella

Å ta med hunden på stranda er i utgangspunkt forbudt på alle strender i Spania. Det er hensyn til hygiene og badende som ligger...

Go Kart i Torrevieja, Benidorm og Fuengirola

Spanjolene elsker alle former for motorsport så det er ingen overaskelse at man på Costa Blanca har store og relativt billige Go-Cart baner både...

Malaga Flyplass (AGP) – Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Malaga flyplass - Málaga–Costa del Sol Airport Like syd for Malaga by ligger flyplassen som er Spanias fjerde største med rundt 14 millioner passasjerer årlig.  Norwegian...

Barnevennlig med familien på siesta!

Family Siesta lever opp til navnet sitt. Et sted å slappe av og ha det gøy for hele familien. Norske Mona driver den vakre...

Costa del Sol – en komplett guide for deg med barn

Costa del Sol er proppfull av strandstrender og tilbyr et hav av aktivitetstilbud. Hva kan passe bedre når hele familien skal ha en hyggelig...

Málaga – byvandring, strandliv og museer

Málaga er den største byen på den spanske solkysten bedre kjent som Costa del Sol. I likhet med Alicante lider byen av å være...

Fuengirola og Los Boliches, Nordmenns førstevalg

Fuengirola har gått fra å bli erklært ubefolket til en stor turistby full av vakre strender, turister og et yrende folkeliv. Byen har lenge...
- Advertisement -