Gjennom snart 30 år har Norsk Forening Costa del Sol vært en klubb for nordmenn i kystbyen Fuengirola. Her har de møtt nordmenn med vafler, råd, veiledning og åpne armer.
I dag er Solveig Tandberg dagvert. Hun har frisk farge i kinnene, et blått forklede, briller på nesen og et stort smil om munnen mens hun steker vafler bak disken. På nordnorsk dialekt hilser hun på alle som trer over dørterskelen.
Lukten av nystekte vafler kan gi selv den mest integrerte nordmannen hjemlengsel til mors kjøkken.
Trygghet og trivsel
Klubben ligger på en Norsk Forenings egen kafé som har en stor terrasse og bibliotek. På kjøkkenet står en eldre herre og knar på kjøttfarsen. I dag er det hjemmelagede kjøttkaker med stuing, rekesmørbrød og karbonadekaker på dagens meny.
I 2013 skal Norsk Forening feire 30-års jubileum og i den forbindelse har de tatt frem gamle protokoller.
– Det har skjedd en helt utrolig forandring her i løpet av de siste 30 årene, sier Tandberg og forklarer.
– Den gangen var det ikke noe helsetilbud til nordmenn i Spania. Det var dyre flyreiser og ingen hadde mobiltelefoner, sier Tandberg.
Hun har besøkt Fuengirola regelmessig siden 1980.
– Tidligere var området dekket med jordbruk og spanske små hus. Nå har det kommet veldig mange hotell, høyblokker og butikker for turistene. Man kan si at byen har blitt veldig tilrettelagt for den økende turismen. Det er lett å være utlending i Fuengirola, sier Tandberg som synes byen er veldig fin.
– Det er rimelig her og en veldig hyggelig stemning. I det norske miljøet kjenner vi hverandre veldig godt og holder sammen. Det gir en trygghet og trivsel som er viktig for nordmenn som bor i Fuengirola, sier Tandberg.
Mange aktiviteter
I dag har de 230 betalende medlemmer, men det er mange flere som bruker klubben.
Tandberg har vært medlem siden 2003, og har vært i styret i to år.
– Det er koselig med litt ansvar og kunne være behjelpelig for andre nordmenn i Spania, sier, Tandberg.
Noen ganger får de en del generelle spørsmål enten i klubblokalet eller på e-post som de svarer på.
Hver mandag har Britt Helen Johansen fra advokatkontoret Cramer en åpen time der klubbens medlemmer kan få komme med juridiske spørsmål.
Mandager, onsdager og fredager spilles det petanca og foreningen har 73 medlemmer som deltar på det populære kulespillet.
– Det har faktisk blitt så populært at vi har sett oss nødt til å lage en liste som medlemmene må skrive seg opp på for å få spille, sier Tandberg.
Hver tirsdag spiller de Bingo. Det har vært en hit blant damene i klubben, men flere og flere menn har også fått øynene opp for nummerspillet.
– Hver onsdag har vi spanskkurs og malekurs med Knut Krokevik. Han er veldig flink. Da maler vi med akryl og akvarell. Knut er så flink, sier Tandberg som kan fortelle at noen av medlemmene også har hatt utstilling i Sjømannskirken i Calahonda.
Torsdag er møtedag. Noen ganger serveres reker med tilbehør.
På de populære medlemsmøtene serveres det ofte oster og vin og noen ganger har de foredrag om spansk historie eller kultur.
Hver lørdag holdes et stort marked rett ved siden av foreningen. Markedet er godt besøkt av nordmenn i byen og mange benytter muligheten til å spise lørdagens meny som består av sild eller grøt.
Søndag arrangeres det felles utflukter i de mange turløypene som finnes i fjellområdene rundt.
– Da tar vi med oss nistepakke og har litt gymnastikk underveis med tøy, bøy og strekk, sier Tandberg og fortsetter.
– Vi arrangerer utflukter for nordmenn som bor i Fuengirola. Siden turistene generelt har blitt veldig flinke til å komme seg rundt selv, arrangerer vi mest dagsturer. Det er svært spreke pensjonister som bor her nede. Et medlem i klubben er til og med over 90 år, sier Tandberg.
Frivillige hjelpere
Det er ingen tvil om at klubben er populær.
– I går serverte vi lettsaltet torsk, og da kom det over 60 personer på middag. Vi ser at nordmenn er glade i norsk husmannskost og liker å beholde mattradisjonene i Spania også, sier Tandberg og tar en slurk av kaffen.
Norsk Forening Costa del Sol driver egen kafé på dagtid. De selger kjøttkaker, vafler, wienerbrød og andre retter som nordmenn er vant med.
– Alt er basert på frivillig arbeid. Det er alltid noen som overlapper den andre og hjulene går alltid rundt. Hver dag har vi en dagvert, en kokk og to personer bak disken, sier Tandberg.
Snart kan foreningen skilte med egne lokaler i Fuengirola.
– Målet vårt er ikke å tjene penger, men å få hjulene til å gå rundt. Nå har vi snart nedbetalt huslånet på lokalet vårt, og det synes vi er veldig gøy, sier Tandberg.
Tar vare på hverandre
– De fleste nordmennene som bor i Fuengirola er turister som overvintrer, men det er også noen som bor her nede fast, sier Tandberg.
Behovet for en klubb kommer til uttrykk gjennom den godt besøkte kafeen.
– Det er veldig mange nordmenn som har bosatt seg i området rundt foreningen. Det er flere norske butikker her nede og skandinaviske tilbud, sier Tandberg mens hun rydder sammen kaffekoppene og elegant svinger seg mellom bordene.
– Det er en viss trygghet å ha en klubb å gå til. Vi følger litt med og tar vare på hverandre her nede i tillegg til at vi tilbyr en del aktiviteter på norsk. Vi har det fint her i Fuengirola og blir veldig sammensveiset. Det synes jeg er hyggelig.
Fakta
– Foreningen befatter seg ikke med livssynsspørsmål eller av spørsmål om politisk art.
– Foreningen vil fremme gjensidig vennskap mellom Spania og Norge.
– Foreningen vil fremme kunnskap om spansk kultur og folkeliv.
– Foreningen vil organisere reiser, utflukter, aktiviteter og sammenkomster for medlemmene.
– Foreningen vil være en kulturell og sosial forening uten økonomiske interesser.
– Foreningens økonomi er avhengig av medlemsavgifter, dugnadsarbeid, salg av mat og forskjellige andre aktiviteter.
– Både medlemmer og ikke-medlemmer er velkommen, men det i forhold til forskjellige aktiviteter vil det lønne seg å være medlemmer.