Utsetter strenge krav om vann-sparing på Costa del Sol

Publisert

Regionale myndigheter vil utsette iverksettelsen av drastiske tiltak til høsten, men oppfordrer kommunene til å gjøre mer for å redusere vannforbruket i sine områder.

Costa del Sol kommer til å klare seg gjennom sommeren uten større vannrestriksjoner til tross for den pågående tørkesituasjonen i store deler av Spania. Eventuelle drastiske tiltak som påvirker vannforbruket, som for eksempel rasjonering, vil bli vurdert igjen til høsten, med mindre det kommer store nedbørsmengder før den tid.

Beslutningen ble tatt i slutten av forrige uke av den regionale regjeringskomiteen som har håndtert tørkesituasjonen i Malagaprovinsen.

Komiteen oppfordret imidlertid kommunene til å iverksette tiltak for å redusere vannforbruket med rundt 10 % i byområdene ved å la være å bruke drikkevann til å spyle gater eller vanne parker og hager. Dette tiltaket gjelder allerede for Axarquía og den østlige delen av Costa del Sol, og skal nå utvides til den vestlige delen av Costa del Sol og Malaga by.

Kommunene trenger imidlertid ikke å skru av dusjene på strendene når sommeren er på sitt høyeste, så lenge andre tiltak bidrar til å nå sparemålet på 10 %. Rådhusene har vært bekymret for den negative effekten dette vil ha på strandturismen.

Formålet med denne beslutningen er å “garantere forsyningen til lokalbefolkningen samt normal aktivitet i turistnæringen i denne perioden med langvarig tørke”, sier Ramiro Angulo, generalsekretær for vann i Junta de Andalucía og leder av komiteen.

For øyeblikket inneholder reservoarene i provinsen Malaga 190,6 kubikkhektometer vann, bare en tredjedel av den maksimale kapasiteten (611,48). Dette er 40 prosent mindre enn på samme tid i fjor: 313 Hm3.

Axarquía, hardest rammet

Av provinsens distrikter er det fortsatt Axarquía og den østlige delen av Costa som er hardest rammet, der La Viñuela-reservoaret bare har 9,4 % av sin kapasitet. Bøndene har siden oktober i fjor hatt offisielt forbud mot å bruke vann fra reservoaret til å vanne avlinger, og de har vært tvunget til å bruke renset vann fra avløpsanlegg.

Komiteen oppfordret rådhusene i Axarquía til å bidra til å håndheve forbudet mot å bruke drikkevann til gatevask, fylling av private bassenger, vanning av hager og bilvask. Man mener at disse tiltakene, som ble innført i området i 2021, ikke blir overholdt.

Situasjonen er mindre akutt i Guadalhorce-dalen og Malaga by, selv om de tre reservoarene som forsyner dette området (Guadalhorce, Guadalteba og Conde del Guadalhorce) for øyeblikket er 35 % fulle med 121,7 Hm3 av en kapasitet på 345,5 Hm3.

Nå som nivået er under 140 Hm3, vil restriksjonene på 10 % for bruk av vann til hagevanning og spyling av gater tre i kraft.
Vestlige Costa del Sol

I området fra Torremolinos til Manilva på den vestlige Costa del Sol er vannforsyningen i bedre form. Alle bruksområder er garantert i høysesongen, og det åpnes for å “studere muligheten for reduksjoner fra 1. oktober, avhengig av nedbørsmengden”, ifølge komiteen.

Vestkysten forsynes med vann fra det mindre La Concepción-reservoaret i nærheten av Marbella, som for øyeblikket er 67 % fullt med 38,6 Hm3. I tillegg forsynes området med vann fra avsaltingsanlegget i Marbella samt overskuddsvann fra Campo de Gibraltar-området. Foreløpig er dette tilstrekkelig til å sikre at “etterspørselen kan dekkes i den kritiske sommerperioden”, men også her er målet en ansvarlig bruk og en reduksjon i vannforbruket på ti prosent.
Malaga-provinsen i innlandet

Når det gjelder innlandet, utenfor Costa, har tørkekommisjonen også lagt frem en rapport om de uregulerte områdene (Guadalhorces utløp og elvens nedre basseng), som også tar for seg muligheten for å redusere vannforsyningen i byene med 10 % ved å iverksette sparetiltak i kommuner som Antequera, Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Cártama og Coín.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter