Syv byer i Malaga-provinsen du bør besøke i påsken

Publisert

Påsketradisjonene stikker dypt i Andalucia og opplevelsene står i kø for den som vil. Prosesjoner og teater i kirken er en del av dette. Malaga-provinsen er et ideelt sted for en påskeferie, takket være mangfoldet av religiøse tradisjoner kombinert med andre utflukter i innlandsbyene. I tillegg til alt man kan se i Malaga by, er det også verdt å besøke travle byer som Antequera og Archidona, eller mindre steder som Riogordo og Casarabonela, for å få en fullstendig oversikt over hva denne tradisjonen betyr i provinsen.

Casarabonela

Dette er den første av landsbyene i Malaga-provinsen som tilbyr en egen dramatisert fremstilling av Kristi lidelseshistorie. Denne forestillingen, som er kjent som Pasión de Casarabonela, skiller seg ut fra resten av forestillingene man kan se i provinsen i den hellige uken, ettersom den foregår på en nøktern, nesten dyster måte inne i Santiago-kirken.

Som tidligere år kan den oppleves mellom palmesøndag og tirsdag i den hellige uke. Billetter må kjøpes på forhånd: det er begrenset med sitteplasser, siden forestillingen foregår inne i kirken.

Det er heller ingen mangel på unike prosesjoner i den hellige uken i Casarabonela, i tillegg til kapeller og religiøse alkover. Det finnes også buer, fontener og til og med industrielle skorsteiner. Det viktigste som er igjen av bykjernen er imidlertid det som er igjen av borgen, som ligger i hjertet av landsbyen. Det er vel verdt et besøk for å se restene og beundre utsikten.

Casarabonela har også et interessant nettverk av turstier som gir tilgang til enklaver som toppen av fjellkjeden Alcaparaín eller Tajo San Francisco, blant andre interessante landemerker i området.


Alhaurín el Grande

Alhaurín el Grande er kjent for sine prosesjoner, som tilsvarer to rivaliserende religiøse grupperinger, “verdes” og “moraos”, oppkalt etter fargene på kappene deres. Så godt som hver dag fra palmesøndag til påskesøndag er det prosesjoner og levende fremføringer av Kristi lidelseshistorie.

Samtidig byr byen på en intens omvisning i sin rike historiske arv, som i tillegg til kirken La Encarnación og ulike kapeller omfatter middelalderske levninger både i og utenfor bykjernen.

Blant de sistnevnte er Hurique-tårnet i landsbyen med samme navn og Cobertizo-buen bak den nevnte sognekirken. Utenfor byen kan du gå flotte fotturer i området Fuente del Acebuche.

Antequera

Antequera er kjent for fjellformasjonene i Torcal-fjellene og dolmenene som nå står på Unescos verdensarvliste. Det er også et yrende folkeliv når den hellige uken er på sitt høyeste. En av byens religiøse tradisjoner er den såkalte “correr la vega”: I prosesjonene som avsluttes i den øvre delen av byen, løper bærerne opp de bratte gatene med figurer av Kristus og Vår Frue.

Men bortsett fra denne uvanlige skikken har Antequera et fullt program med prosesjoner i den hellige uke. Besøkende kan også glede seg over byens rike historiske arv, som i tillegg til de religiøse bygningene også omfatter en fantastisk sivil arkitektur, med slekts- og palassboliger spredt over hele gamlebyen.

På en rundtur blant monumentene bør du blant annet besøke gigantenes bue, Alcazaba, den kongelige kollegiatkirken Santa María la Mayor, bymuseet, dolmenkomplekset og den romerske villaen La Estación.

I tillegg har byen en rik naturarv, som blant annet omfatter steder som Torcal de Antequera og de ulike turstiene. Det finnes også svært originale fotturer som starter i selve byen, for eksempel Arquillas-ruten, som går helt til Convento de la Magdalena-hotellet, eller ruten “tekstilfabrikkene”, som minner om Antequeras nyere industrielle fortid.

Archidona

Den ikoniske åttesidede Plaza Ochavada er et av byrommene som skinner sterkest under den hellige uken i Archidona. Det er spesielle øyeblikk som lokalbefolkningen og tilreisende tar med seg på kameraet, mobilen eller netthinnen.

Det er ingen tvil om at prosesjonene og andre øyeblikk av Kristi lidelseshistorie oppleves på en helt spesiell måte i denne byen, takket være det harde arbeidet og entusiasmen til de mange brorskapene som deltar hvert år.

Archidona er et ideelt reisemål for en utflukt i påskeuken, ikke bare på grunn av de religiøse tradisjonene, men også fordi du får oppleve en av de mest historiske byene i provinsen Malaga. I sentrum av byen finner du, i tillegg til nevnte Plaza Ochavada, kirker, et kloster der det fortsatt lages kaker og kjeks, og til og med skolen der Blas Infante en gang studerte.

I tillegg venter et stykke historie på høyden Virgen de Gracia, der en stor del av et viktig slott fra den andalusiske perioden er bevart, og der legenden om Peña de los Enamorados (elskovsklippen) begynner.

Der er det til og med en eremitasje som har bevart en del av en tidligere moské. Og selvfølgelig mangler det ikke på panoramautsikt.

Et annet insentiv for å besøke Archidona i disse dager er fotturer, med mulighet for å oppdage Hoz del Arroyo Marín på en av de beste tidene av året.

Ronda

Det er også mye andakt og hengivenhet å se under den hellige uken i Ronda. Prosesjonene er velkjente, og de fleste av dem går gjennom den gamle bydelen med noen av Andalucías mest berømte monumenter.

Påskeprosesjonene gir byen mange spesielle øyeblikk fra palmesøndag til påskedag. Den hellige uke er også en god grunn til å nyte resten av tiden på byens torg og gater. Alameda del Tajo, Puente Nuevo (den nye broen), Mondragón-palasset, Kjempehuset, Joaquín Peinado-museet, de arabiske badene og restene av murene som en gang beskyttet byen, er bare noen av stedene du kan besøke.

Vi må heller ikke glemme vinens betydning i Ronda, med mange vingårder spredt rundt i byen, hvorav de fleste er åpne for besøkende. Det er også mange muligheter for fotturer, fra den runde ruten som starter ved broen Puente Nuevo og går ned til Guadalevín før den går tilbake til sentrum, til stier som fører til steder som grottekapellet Virgen de la Cabeza.

Riogordo

Langfredag og påskelørdag er dager som mange lokale ikke vil gå glipp av et av de mest berømte pasjonsspillene i Andalucía. Hver påskeuke samler Paso de Riogordo tusenvis av mennesker, både i organisasjonen og blant publikum, i et spesialtilpasset utendørs “teater” i utkanten av sentrum.

Riogordo byr også på en hyggelig rute gjennom gatene, der besøkende kan stoppe for å gå inn i kirken Nuestra Señora de Gracia eller eremitasjen San Sebastián (også kjent som eremitasjen Jesús Nazareno). Her finnes også Etnografisk museum, en samling som tar oss tilbake til dagliglivet i hjemmet og på landsbygda, med husholdningsartikler, verktøy og andre unike gjenstander.

De som ønsker å vandre, har flere muligheter. Blant annet de flotte rutene til Gran Senda de Málaga, som gjør at landsbyen i dag har gangstier til nabobyer som Alfarnate, Alfarnatejo, Periana og Comares.

Iznate

Iznate har ikke noe pasjonsspill slik som landsbyen Cajiz i nabobyen Vélez-Málaga, men denne landsbyen i Axarquía-distriktet kan skryte av å ha en av de mest unike tradisjonene i den hellige uken i Malaga, der landsbyboere kledd i svært gamle tunikaer og masker leter etter Jesusbarnet hver påskedag.

Dette er imidlertid ikke den eneste tradisjonen. Iznate innleder hvert år den hellige uken med en festival til ære for sin skytshelgen Virgen de los Dolores fredagen før palmesøndag.

Men kommunen kan også skilte med andre attraksjoner i sine egne gater eller i området rundt. Før du går inn i sentrum, bør du stoppe ved fontenen Fuente de los Tres Deseos, og før du forlater byen, bør du gå opp til Loma de Barcos, et av de beste utsiktspunktene på østkysten av Malaga-provinsen. Denne ruten kan gjøres til fots, selv om det er en betydelig stigning det siste stykket. Anstrengelsen er imidlertid vel verdt det, for du får en uslåelig panoramautsikt over Middelhavet for dine føtter. På klare dager kan du til og med se Afrika.

Andre byer i Malaga som du ikke bør gå glipp av i påsken, er Campillos, Álora, Arriate, Vélez-Málaga, Carratraca og Coín.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter