Kommunale vedtekter forbyr fylling og etterfylling av bassenger fra ledningsnettet. Mange lokalsamfunn har måttet ty til vanntankere – prisen har skutt i været, og det er lange ventelister.
Den vedvarende tørken holder mange kommuner i Malaga-provinsen på pinebenken, spesielt i Axarquía. De vannrestriksjonene som Juntaen har beordret for byer og landsbyer, inkludert noen nattlige kutt, tar sikte på å spare 20 prosent av forbruket i den østlige delen av provinsen og ti prosent i resten av provinsen og i Malaga by. Hensikten er å sikre vannforsyningen i hvert fall frem til 30. september, når det nåværende hydrologiske året avsluttes og det etterlengtede regnet ventes å komme.
Det har allerede skjedd nattlige kutt i Vélez-Málaga og i minst fem andre landsbyer i Axarquía. Også i nabolandsbyen Casabermeja kuttes det i vannforsyningen, også på dagtid, og husholdningene får bare fem-seks timer vann om dagen. Denne situasjonen og de mange kommunale vedtakene om å begrense bruken av drikkevann så mye som mulig har skapt stor usikkerhet om hva man kan og ikke kan gjøre med kommunale og private svømmebasseng.
Forbudt
I prinsippet er alle reglene identiske og gjør det klart at bassengene ikke trenger å stenges. Men det er forbudt å fylle eller etterfylle dem med vann direkte fra det kommunale nettet. I denne situasjonen er det eneste alternativet å bruke vanntankbiler. Men det er her det første problemet oppstår, og det skaper mye hodebry for eiendomsforvalterne. Juntaens forskrifter for felles svømmebassenger slår fast at vannet ikke kan helles direkte i bassenget, men først må passere gjennom et filtreringssystem.
Teknisk sett er så godt som alle svømmebassenger ikke klargjort for å oppfylle dette kravet, så det finnes eiergrupper som har valgt å stenge bassenget. Det har de også gjort fordi de ikke har nok penger til vanntankene, som har steget til rundt 180 euro for 12 000 liter. I tillegg har disse selskapene en venteliste på opptil 15 dager.
Oppmykning av reglene
Presidenten i Malagas eiendomsforvalterforening, Manuel Jiménez, har gått hardt ut mot “det urimelige” i denne situasjonen. “Vi har bedt helsemyndighetene om å lempe på reglene for vannrensing, slik det skjedde under covid-19-krisen da bassengene ble stengt, og i mange tilfeller anbefaler vi medlemmene våre å stenge anlegget i noen timer for å sikre at vannet som helles i bassenget er filtrert før det åpnes igjen”, sier han.
Ifølge Jiménez fører denne situasjonen til “mange konflikter og et stort rot” i mange av eierkommunene i Malaga-provinsen, “ettersom de lokale innbyggerne er mer bevisste på å spare vann, mens de som kommer på ferie for å tilbringe noen dager ikke ønsker å ha bassenget stengt”.
Høyt forbruk oppdaget
I kommuner som Vélez-Málaga har vannkonsesjonæren Aqualia iverksatt tiltak for å gjennomgå de kommunale svømmebassengene der de har oppdaget høyt forbruk etter at det kommunale dekretet som ordfører Jesús Lupiáñez undertegnet 30. juli, trådte i kraft.
Selv om sammenslutningen av eiendomsforvaltere har hevdet at målerne ble forseglet for å forhindre at vann fra det kommunale nettet ble brukt i svømmebassenger, dusjer og toaletter i Vélez-Málaga, har lederen for Aqualia i hovedstaden La Axarquía, Javier Portero, sagt til SUR at dette ikke har skjedd. Han innrømmer imidlertid at de kunne ha blitt forseglet hvis det ble oppdaget høyt vannforbruk. “Generelt sett fungerer tiltakene, og det registreres at forbruket reduseres”, sier Portero.
Toaletter
At toalettene i svømmehallene stenges på grunn av mangel på drikkevann, er et annet problem som administratorer av eiendommene har advart mot, ettersom denne tjenesten i henhold til helseforskriftene må være tilgjengelig for at en svømmehall skal kunne holde åpent. “Det som til syvende og sist skjer, er at verken Juntaen eller rådhusene tør å beordre stenging av svømmebassenger, men skyver ansvaret over på eiendomsforvalterne”, klager Jiménez.
I andre kommuner, som Rincón de la Victoria, har det allerede vært flere tilfeller av svømmebassenger som har blitt stengt “på grunn av begrensninger i bruken av drikkevann”. Kilder i kommunen opplyser til SUR at rådhuset og konsesjonsselskapet Hidralia har hatt et møte med foreningen for eiendomsforvaltere for å videreformidle informasjonen i den kommunale kunngjøringen og minne om forbudet mot å fylle og etterfylle svømmebassenger med vann fra drikkevannsnettet. Nedleggelsen av fellesbassengene fører også til at de første badevaktene i boligområdene blir sagt opp.
Antall svømmebassenger… lokalt, regionalt og nasjonalt
I Malaga-provinsen finnes det 77 330 friluftsbassenger og 513 overbygde svømmebassenger. Hvis man bare regner med de førstnevnte, er det 300 754 i Andalucía, noe som betyr et gjennomsnitt på ett basseng per 28 innbyggere, under landsgjennomsnittet (37), og Cordoba skiller seg ut som en av kommunene i Spania med flest svømmebasseng. Av de 100 kommunene med flest svømmebasseng i Spania er 20 andalusiske, og av disse ligger ni i Malaga-provinsen. I absolutte tall er Marbella den byen som har flest svømmebasseng, med 10 662 totalt, ett for hver 14. innbygger, men hvis man ser på forholdet mellom antall svømmebasseng, finnes det byer der det er ett svømmebasseng for hver tredje eller fjerde innbygger.
I Spania finnes det mer enn 1 266 000 svømmebassenger, noe som gir et gjennomsnitt på ett for hver 37. innbygger, noe som overgås i områder som Balearene (ett for hver 17.) og Valencia-regionen (21), der det finnes kommuner med et forholdstall på ett for hver tredje registrerte innbygger. De tre spanske kommunene med flest svømmebasseng er Madrid, med 13 842, dvs. ett for hver 238. innbygger, Cordoba, med 11 538, dvs. ett for hver 28. innbygger, og Marbella, med 10 662, dvs. ett for hver 14. innbygger. På topp ti finner vi også Mijas, som har 8 113. Málaga by har 5 886 bassenger, Alhaurín de la Torre har 4 835 og Estepona 4 225.
Ett basseng for hver tredje innbygger
Det viser seg at de største og mest folkerike kommunene er de som har flest svømmebasseng. I forhold til innbyggertallet er imidlertid tallene for småbyer, vanligvis i innlandet, slående. Árchez har 119 svømmebasseng for 398 innbyggere, dvs. ett for hver tredje person. Tilsvarende tall finner vi i Arenas, som med sine 1181 innbyggere og 423 bassenger har ett basseng per 2,7 innbyggere.
Nabokommunene Canillas de Albaida og Cómpeta, alle i Axarquía-regionen, ligger heller ikke langt bak. De har fire svømmebasseng for hver fjerde innbygger. Canillas de Albaida har 210 med en befolkning på 811 personer, mens Cómpeta har 973 for 3 866 innbyggere.