Svensk gjengkriminalitet på eksport til Marbella

Publisert

Marbella på Costa del Sol i Spania har vært en svensk favoritt i årevis. Nå er det mer populært enn noensinne. Men de siste årene har Marbella også blitt forbundet med gjengkriminalitet, leiemordere, hvitvasking av penger og narkotikahandel med tilknytning til Sverige.

Spania har tiltrukket seg svensker i over 50 år. Men de siste ti årene har bildet av det spanske politiet endret seg. Spania er nå det landet Sverige samarbeider mest med i politisaker.

Politi og påtalemyndighet i Spania forteller at de for ti år siden møtte småkriminelle fra Sverige. Nå er det gjengkriminelle som konkurrerer med internasjonale gjenger, nederlendere og briter.

En ny gruppe svensker har blitt tiltrukket av Marbella, som raskt har blitt kjent for å være både farlig og brutal. I en serie i fire deler som blir sluppet på SvT Play i begynnelsen av juli, følger programmet “Uppdrag granskning” sporene av kriminelle svensker på Costa del Sol. “Svenska Magasinet” har intervjuet journalistene:

I programmene vil man møte kjendiser, influencere, eiendomsmeglere og helt vanlige svensker som alle har funnet sitt paradis i Marbella. Men Marbella og Costa del Sol tiltrekker seg også kriminelle med sin nærhet til havner, Marokko og Gibraltar. De siste årene har det utviklet seg til noe mer.

Omfattende kriminelle nettverk

Det er så omfattende, og så mange mennesker er involvert. Og det er enighet om at politiet holder øye med stadig flere personer med tilknytning til Sverige. Det gjelder narkotika, finans, bedrageri, hvitvasking av penger via eiendomsbransjen og bedrageri mot Sverige. Det dreier seg om selskaper og entreprenører som virker konkurransevridende, mens andre jobber hardt for å bo her.

Hvorfor er det så manger politifolk her?

Marbella er et sted som tiltrekker seg mange rike mennesker, så de med mye penger skiller seg ikke ut. Luksusvillaer, merkeklokker og luksusbiler er forbundet med livet i Marbella. Det er et slags bakteppe og kan beskrives som vakkert. Når vi har snakket med svensker i Spania, understreker de fleste at de føler seg tryggere i Spania. Politiet er synlig i gatene. Men så er det neste spørsmålet: Hvorfor er det så mange politifolk?”, avslutter Rebecka Montelius fra SVT.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter