En gruppe familier i landsbyen Benamargosa på østsiden av Malaga-provinsen har klaget over at den lokale presten, Roger Roca, “nekter” å døpe barna deres eller forrette deres første kommunion.
Presten Roca hevder at familiene ikke går til messe på søndager, og at de ikke oppdrar barna sine i den katolske troen. Bispedømmet i Malaga har støttet sogneprestens avgjørelse, og mener at han er “den eneste samtalepartneren, siden han er den som best kjenner situasjonen til disse familiene”.
Tirsdag 16. juli samlet foreldrene seg utenfor kirken i landsbyen for å protestere mot prestens og bispedømmets avgjørelse. De har også startet en underskriftskampanje og har skrevet til bispedømmet i Malaga og Vatikanet. Vatikanet har svart at de vil “megle” med den kirkelige institusjonen i provinsen og med biskopen i Malaga, Jesús Catalá.
Rocas kom til landsbyen for to år siden, og han er også sogneprest i Comares og i distriktene Salto del Negro, som hører til Cútar, og Triana, som hører til Vélez-Málaga.
Kommer ikke til søndagsmessene, bare til de offisielle
Mari Carmen Jaime, som er første varaordfører i Benamargosa og tilhører det politiske partiet Izquierda Unida (samlet venstre), forteller at hun har ønsket å få døpt sin andre datter i “nesten et år”. Jaime forteller imidlertid at presten gjorde henne oppmerksom på at hun “ikke kom til søndagsmessene, bare til høytidene”.
“Overraskelsen min var at erkepresten i området ringte meg i juni og fortalte at biskopen hadde gitt ham tillatelse til å døpe barnet og registrere henne i dåpsbøkene. To uker senere ringte sognepresten meg igjen, med datoen allerede fastsatt, og fortalte meg at nei, han ville ikke døpe, fordi han sa at vi ikke skulle oppdra datteren min i den kristne troen”, sier Jaime, som kritiserte presten for å ha bedt ham om å gå til en annen kirke eller å arrangere borgerlig dåp og nattverd. “Jeg forstår ikke hvordan denne mannen, som er prest, kan oppfordre folk til å flytte bort fra kirken i stedet for å bringe dem nærmere den”, sa han.
“Jeg vil døpe henne her”
Jaime innrømmet at hun kunne dra til en annen kirke for å få datteren sin døpt, slik andre berørte innbyggere har gjort, men la til: “Jeg vil ikke forlate kirken i landsbyen min, der jeg ble døpt og tok min første nattverd, der jeg giftet meg, ble konfirmert og fikk min første datter døpt”. Første varaordføreren legger til: “Jeg vil tro at hele denne saken ikke har noe med min politiske status å gjøre, og at vi ikke skal blande personlige forhold med politikk.”
Ikke er en god katolikk
José Antonio Gutiérrez, som er byrådsmedlem for Partido Popular (PP) i opposisjon, ønsker å få sønnen sin døpt i landsbyen, men han sier: “Denne mannen kalte meg inn til huset sitt og nektet meg å døpe sønnen min fordi jeg ikke er en god katolikk, ifølge ham. Til slutt ble sønnen hans døpt i Almáchar i nærheten, der kona hans kommer fra.
“Unnskyldningen hans var at jeg ikke går til messe på søndager, så han nektet å døpe sønnen min. Jeg sa til ham at jeg kanskje ikke ville gå, at jeg ikke var en kirkegjenger, men at familien min alltid har vært involvert i kirken, med den hellige uke, og han sa til meg at dette ikke var katolisisme, at jeg gjorde det som passet meg.”
Gutiérrez har også en nevø som skal ta sin første kommunion, men Rocas har også nektet å forrette den, “fordi han sier at han ikke har noen tro. Jeg er helt imot det, han skader familier”, sier han.
Noelia Fortes, en annen av mødrene, sa at selv om datteren hennes kunne ta sin første kommunion og bli konfirmert, “gjør presten ting som ikke er passende for mindreårige. Han holdt for øynene til datteren min og ba henne gå ned trappen, datteren min falt, og da jeg ba om en forklaring, sa han at hvis hun slo hodet, var det ikke noe problem, at han ville ordne det, og at hvis hun hadde falt, var det fordi vennene hennes ikke passet på henne”, sier forelderen.
Presten driver trakassering og mobbing
Fortes beskriver prestens handlinger som “trakassering og mobbing”, og forteller at han blant annet har kjørt barna rundt i landsbyen i bagasjerommet på en bil, og “en annen gang viste han dem filmen om hvordan Jesus ble korsfestet og tvang dem til å se på den, selv om de ikke ville det. Han sendte datteren min ut for å hente stein i elven, alene, men en nabo fant henne. En annen gang spilte datteren min piano uten hans tillatelse, og han tok henne med på badet og stakk hodet hennes i toalettet, og da hun ikke ville, la han henne i vasken og gjorde henne våt”, sier Fortes, som mener at presten “ikke er skikket til å være sammen med dem”.
Bispedømmet i Malaga svarte at “sognepresten alltid har vært den eneste samtalepartneren, ettersom han er den som kjenner situasjonen til disse familiene best”, og at presten “har holdt biskopen informert og alltid har uttalt at det i henhold til kirkens regelverk mangler et velbegrunnet håp om at barnet vil bli opplært i den katolske religionen; hvis dette håpet mangler helt, må dåpen utsettes, i henhold til bestemmelsene i særlovgivningen, og foreldrene må gjøres oppmerksomme på grunnen, slik det er fastsatt i den kanoniske lovkodeksen”.
Ifølge bispedømmet i Malaga har “sognepresten aldri ‘nektet’ sakramentet, han har bare anvendt kirkens norm om å utsette dåpen”. Videre står det: “Han har gjort dette kjent for foreldrene, som han har et nært og flytende forhold til. Så snart det er ‘velbegrunnet håp’ om å bli opplært i den katolske tro, kan jenta bli døpt”, heter det i en uttalelse fra den kirkelige institusjonen i Malaga.
Når det gjelder barnet som skal gå til førstekommunion, sier bispedømmet i Malaga at “sognepresten konstaterer at barnet ikke har de nødvendige forberedelsene eller disposisjonene, og at det også foretrekker å utsette kommunionen”.
Bispedømmet fortsatte med å si: “For å feire og motta et sakrament fra fornuftens alder er det nødvendig å vite hva som mottas og å ha et minimum av religiøs dannelse, en trosholdning i ønsket om å leve det og viljen til å gjøre det”, uttalte biskopen i det nevnte kommunikéet.
“Jeg kommer ikke til å snakke om konkrete tilfeller”
I en e-post som SUR har fått tilgang til, sendt som svar til moren som fordømte prestens påståtte “upassende holdninger” overfor mindreårige som deltar i katekismeundervisningen, svarte sekretæren til biskopen av Malaga, Daniel Guerrero, at Monsignor Catalá “tar denne situasjonen til etterretning og inviterer ham til å fortsette å be for prestenes helliggjørelse”.
Roger Rocas sa til pressen han ikke ville snakke om konkrete tilfeller, men han innrømmet at han har flere familier som han har sagt at han går inn for å “utsette” sakramentene inntil en rekke krav er oppfylt.
“Men man kan aldri nekte et sakrament”, la han til. “Når det gjelder dåp, må minst én av fadderne være konfirmert, og foreldrene må akseptere den katolske troens bud”, argumenterte Roca, som mener at hvis det finnes noen tilfeller “vil det være av en av disse grunnene”.
“Familiene må forplikte seg, og hvis de lyver, vil det påvirke deres oppførsel”, sa presten, som insisterte på at han ikke ville analysere konkrete tilfeller “av personvernhensyn”. Han mener imidlertid at denne typen situasjoner “skjer hele tiden”.
“Avslaget er ikke endelig”, la han til. På spørsmål om hans anbefaling til Mari Carmen Jaime om å etablere borgerlige kommunioner og dåp i rådhuset, sa han “Jeg støtter det 100 prosent, det er sivile ritualer, og jeg synes det er en veldig god idé, akkurat som begravelser, når det er en verdslig avskjed, uten en religiøs seremoni”.