Politifolk drev med tjuvfiske og salg av tunfisk

Publisert

De fisket om dagen, men tok fangsten av båten om natten for å unngå nysgjerrige blikk. Derfra gikk tunfiskfangsten angivelig videre til en grossist og endte opp på tallerkenene til restauranter og strandbarer i Marbella. Slik startet en tjuvfiskeplan for blåfinnet tunfisk, som etter hvert utviklet seg til en kommersiell virksomhet.

Etter måneder med overvåking har Guardia Civils spesialenhet for natur- og miljøvern (Seprona) avslørt denne gruppen. Åtte personer er under etterforskning, deriblant tre politibetjenter stasjonert i Marbella, som skal ha fisket tunfisk til tross for at det var fredningstid.

Sepronas etterforskning plasserer disse betjentene på toppen av pyramiden i den kriminelle gruppen, med broren til en av dem og en politiaspirant fra samme politistyrke like bak dem. Det ser ut til at de har operert i minst tre år, så det er vanskelig å anslå hvor mye fisk de har fanget og solgt i løpet av denne tiden.

I løpet av den perioden etterforskningen pågikk, kalt Operasjon Galete, ble det imidlertid avdekket tjuvfiske av 16 blåfinnet tunfisk, med en omtrentlig vekt på mellom 70 kilo og over 200 kilo per stykk.

Ifølge Seprona opererte de involverte personene i farvannene i nærheten av Malaga by, og introduserte deretter tunfiskfangstene på markedet med falsk dokumentasjon for å gå via et grossistfirma for fisk og frossenfisk i Malaga og også gjennom direkte salg til forskjellige restauranter i Marbella kommune.

Mannskaper fra lokale fiskebåter og andre fagfolk fra fiskerisektoren informerte Guardia Civil om at flere velorganiserte personer kontinuerlig drev med tjuvfiske, noe som er uttrykkelig forbudt utenfor den tillatte sesongen.

Guardia Civil advarer om at denne typen praksis setter helsen til forbrukerne av denne fisken i fare, ettersom «de manglet enhver form for sanitær kontroll».

Etterforskningen har også avdekket svært dårlige sanitære forhold i kjøretøyene som ble brukt til transporten, og «dårlige hygieniske og sanitære forhold» for en del av tunfisken. Helsemyndighetene har bekreftet at tunfisken utgjør en «alvorlig og overhengende fare for folkehelsen», ettersom den kan forårsake alvorlig matforgiftning.

Restaurantene og strandbarene som kjøpte tunfisken, var angivelig klar over tunfiskens ulovlige opprinnelse, men utnyttet muligheten til å tjene penger og «hvitvasket» disse eksemplarene ved å forfalske opplysningene om opprinnelsen, noe som ga dem store økonomiske fordeler, ifølge Seprona-etterforskningen.

Som en del av Operasjon Galete ble det beslaglagt to fritidsbåter som skal ha blitt brukt av gruppen av politifolk til fiske. Da de ble identifisert av Seprona, sa to av dem ifølge avisen ABC «Vi er fra det nasjonale politiet, for et rot dere skal få oss opp i.»

I tillegg ble det beslaglagt to kjøretøy, fem profesjonelle fiskestenger med tilhørende spesifikke sneller for tunfiskfangst, to sonder, to agnbåter, agn, kroker og fiskesnøre, blant andre redskaper som er stilt til rådighet for justismyndighetene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter