Passasjerdrone flyr til Marbella på 15 minutter for rundt 100€

Publisert

Kappløpet om å være først ute med passasjerdroner har nådd en ny milepæl etter at det spanske selskapet Crisalion Mobility kunngjorde en flåte med passasjerdroner som skal fly mellom Malaga og Marbella.

Produsenten har inngått en avtale om forhåndssalg av ti droner av Integrity-modellen til Malaga-operatøren iJet, som spesialiserer seg på forretningsflyging og har base på Malaga lufthavn. Avtalen ble undertegnet tirsdag 18. juni på Malagas luftfartsmuseum. Arrangementet ble sponset av Junta de Andalucía, provinsrådet og ulike rådhus.

Avtalen baner vei for opprettelsen av flytaxiruter i provinsen på mellomlang sikt, som vil være en av de første i Europa. I første omgang er det planlagt ruter som skal knytte sammen viktige punkter og gi rask tilgang til noen av regionens mest ikoniske reisemål.

En av de første planlagte forbindelsene vil gå fra Malaga lufthavn, som er et sentralt punkt for nasjonale og internasjonale forbindelser, til luksuriøse feriesteder på Costa del Sol, samt til Marbella og Puerto Banús. Det vil også bli ruter til Sotogrande og Campo de Gibraltar, samt kommuner i innlandet som Ronda, og til og med over Gibraltarstredet, til Ceuta.Integrity er et fly med et vingespenn på 15 meter med plass til en pilot og fem passasjerer, en rekkevidde på 130 kilometer i 180 km/t og en nyttelast på mer enn 400 kilo. Dronen vil gjøre det mulig å komme seg fra Malaga lufthavn til Marbella på rekordtid, bare 15 minutter. Prisen forventes å ligge på rundt 100 euro per passasjer per reise.

Flyet kan også frakte gods og kan brukes av nødetatene, ettersom det har plass til båre og rullestol. Flyet forventes å komme på markedet i 2030.


Prototype

Selskapene kunngjorde avtalen under et arrangement kalt The Next Generation Of Mobility Solutions, der deltakerne fikk se prototypen og cockpiten til den spanske passasjerdronemodellen.

Begge selskapenes administrerende direktører deltok på møtet: Carlos Poveda fra Crisalion og Javier Barriga fra iJet Aviation. I tillegg deltok presidenten for Malagas provinsmyndighet, Francis Salado, representanter for Junta de Andalucía og noen av de største feriestedene langs Costa del Sol, samt internasjonale forretningsfolk og fagfolk fra luftfarts- og teknologisektoren.

Poveda påpekte at Malaga har blitt en global suksesshistorie for sin evne til å tiltrekke seg utenlandske talenter og investeringer. “Dette forhåndssalget av Integrity-flyene våre og etableringen av nøkkelrutene i Malaga er et eksempel på hvordan spanske selskaper innoverer og tilpasser visjonen sin til de avanserte løsningene for luftmobilitet som kundene deres vil etterspørre om noen år”, sa han.

“I 2030 vil mobiliteten være helt annerledes enn i dag, og vi er stolte av å lede an i denne nye revolusjonen, med en forpliktelse til innovasjon og bærekraftig utvikling, i tråd med vår fremtidsvisjon”, la Poveda til.

Javier Barriga sier “Denne avtalen er en viktig milepæl for iJet og for den fremtidige flymobiliteten i Malaga. Vi gleder oss til å samarbeide om å utforske nye muligheter og tilby banebrytende lufttransporttjenester til kundene våre.”

Den første produsenten som tok en posisjon i dette luftfartskappløpet, var Lilium, som samarbeider med Enaire om implementering av droner, og som for flere måneder siden inngikk en avtale med Hélity – passasjerhelikopteroperatøren mellom Malaga, Algeciras og Ceuta – om anskaffelse av fem droner av Lilium Jet-modellen, som ifølge det tyske selskapet vil være klare til å fly fra og med 2026.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter