Narkokrig på Costa del Sol

Publisert

Costa del Sol har fått en oppblomstring av blodige oppgjør mellom narkobander. Det opplyser politiet Guardia Civil i Marbella. Politiets ledelse varsler nå tøffere tiltak for å stoppe utviklingen. Samtidig påpeker man at politiet bruker mer tid på den økte tilstrømningen av flyktninger og immigranter og prioriter ned på vanlig kriminalitet.

Tirsdag 9. oktober eksploderte to bomber på Costa del Sol, en i Marbella og en i Benahavís. Begge bombene skal ha vært rettet mot samme person og inngår trolig i et nytt narkooppgjør. Ingen av eksplosjonene skal ha ført til personskader. Hendelsen er den siste i en serie voldelige handlinger dette året.

I august ble en svenske drept i det politiet kaller et narkooppgjør.

Det imidlertid ikke første gang handel med narkotika bryter ut i full narkokrig på Solkysten. Málaga-avisen La Opinión som er vant til å dekke kriminalsaker trekker frem en håndfull eksempler fra de siste ti årene. Det vises til oppgjør mellom narkobander der folk blir skutt og drept på gaten. Drapene skjer på stambarer, hjemme hos de kriminelle eller i deres luksusbiler, skriver avisen. I enkelte tilfeller er folk blitt torturert til døde. Lik er funnet begravet utenfor byene, partert i kofferter eller dumpet på havet.

For noen år tilbake startet politiet en kampanje der blant annet samarbeid med andre land viste gode resultater. Kriminaliteten gikk ned. Nå kan situasjonen igjen være i ferd med å snu.

«Costa del Crime» mindre kriminelt (2015)

Bombeeksplosjonene i Marbella og Benahavís sees i sammenheng med en ny voldsbølge i narkomiljøene på forskjellige steder på Solkysten. La Opinión omtaler det som skjer som en “voldsspiral”, som skal ha på vårparten i år.

 

Mer kokain, mer vold

I et forsøk på å forklare den nye volden, skiller politiet mellom problemer knyttet narkohandel mellom stabile forretningsforbindelser og situasjoner der de kriminelle har gått over til å livnære seg på å stjele fra andre narkobander. Slike situasjoner fører ofte til langt mer vold.

I tillegg gjør den økte blandingen av forskjellige nasjonaliteter til at metoder som før bare ble brukt i andre land nå også brukes i Spania. «Marokkanere jobbet med marokkanere, franskmenn med franskmenn, briter med briter, colombianere med colombianere og spanjoler med spanjoler», sier en kilde hos politiet. Dette skal ha endret seg helt. Bruk av bomber, slik man nylig er blitt vitne til, har man tidligere sett lite til i Spania. I Colombia skal imidlertid bruk av eksplosiver være vanlig mellom narkobander.

Les også: Irsk narkokrig på Solkysten

Et annet moment som i følge politiet kan forklare den økte volden er at handelen med kokain de siste årene skal ha bredt om seg i Málaga-provinsen. Hasjhandelen beskrives til sammenlikning som mindre problematisk. Hasjen leveres og kunden betaler for varene med en gang. I handel med kokain kan klienten få opptil to måneders frist med å betale.

«Dersom pengene ikke kommer, nøler ikke selgeren med trusler og vold», sier kilden til avisen og oppsummerer det slik: «Så lenge forretningen går bra, uten problemer, er det flyt. Pengene, narkotikaen, de gode forbindelsene. Men hvis noen stjeler fra andre, eller ikke oppfyller sine forpliktelser, kommer oppgjørene».

Dobbel utfordring
Politiet varsler nå hardere tiltak for å stoppe utviklingen. Guardia Civils politisjef i Marbella, Francisco Javier Gómez Fuster, uttalte etter bombeeksplosjonene 9. oktober at kampen mot de nye narkobandene ville bli skjerpet og at flere skal bringes inn.

Samtidig påpekes det at flyktning- og immigrantsituasjonen krever økte ressurser. I dette arbeidet samarbeider grensepolitiet med vanlig politi og frivillige organisasjoner som Salvamento Marítimo og Cruz Roja (Røde Kors) samt forskjellige administrasjoner i offentlige sektor.

Noen store budsjettøkninger er ikke ventet for politiet. En økning i rekrutteringen til Guardia Civil gir likevel håp om å kunne takle arbeidsmengden også i fremtiden.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter