Nå kan du klone kjæledyret ditt i Marbella

Publisert

Alle i Spania som ønsker å klone kjæledyret sitt, kan nå gjøre det, men det vil koste minst 55 000 euro.

Praksisen er nå lovlig, og Ovoclone-laboratoriet i Marbella er det første som tilbyr tjenesten. Ifølge selskapets administrerende direktør og embryolog Enrique Criado “finnes det fortsatt etiske og moralske barrierer i befolkningen når det gjelder dette spørsmålet”, men han er overbevist om at “prisfallet som denne prosessen vil oppleve i løpet av årene, samt den økende populariteten, vil føre til at den blir normalisert i samfunnet”.

Utviklingen av kloningsteknikker og økningen i antall brukere og klinikker som utfører denne praksisen i Spania, vil føre til aksept, legger han til. “De første barna som ble født “in vitro” var en skandale den gangen, men i dag er det vanlig praksis. Det samme vil skje med dette problemet. I morgen vil det være helt vanlig,” sa embryologen.
Alle pattedyr

Laboratoriet kan klone alle pattedyr, fra hunder og katter til hester og kameler. Eiere av hester som deltar i konkurranser er en av de hyppigste kundene, og det kommer allerede forespørsler fra De arabiske emirater, og det samme skjer med kameleiere.

Et annet av laboratoriets mål er å kunne stille vitenskapelige fremskritt på dette feltet til rådighet for den offentlige forvaltningen. “Med både assistert befruktning og kloning kan vi hjelpe dyr som står i fare for å bli utryddet”, sier Criado. Laboratoriet er “i samtaler med flere institusjoner”, la han til, og trakk frem eksemplet med “viktigheten av å redde den iberiske gaupa”.

Brukerprofil

“De aller fleste som kommer for å få klonet kjæledyrene sine, er mennesker som har et sterkt bånd til kjæledyrene sine og ofte behandler dem som om de var deres egne barn”, sa embryologen.

“De som kloner vet utmerket godt at de er andre dyr, at de har 99,9 % av den samme genetikken som originalen, men at det er et annet dyr som selvfølgelig ikke har noen minner, men som likevel har den samme genetiske koden som originalen.”

I løpet av de åtte månedene denne praksisen har vært i drift i Marbella, har det allerede oppstått alle slags situasjoner. Fra en klient som sendte privatflyet sitt for å hente embryologen slik at han kunne ta prøver fra en hund som nettopp hadde dødd, til et inngrep i Napoli for å klone åtte hunder.
De fleste er ikke renrasede

Når det gjelder tilnærmingen til prosessen, ser de fleste på klonen som et “barn” av det dyret de har mistet, ikke som en erstatning. En ting som skiller seg ut, er at de fleste av de klonede hundene ikke er renrasede.

Det er heller ikke alltid det er mulig å gjennomføre prosessen. “Noen som har ringt oss for å klone kjæledyrene sine, har kommet med nedfrosset biologisk materiale, noe som ikke er bra for oss, og mange har bedt om å få tatt ut prøver, men dyrene var allerede døde og begravet”, sier Criado, som påpeker at “for at teknikken skal fungere, må kjæledyret være i live eller bare noen timer etter at det døde”. Konservering av cellelinjer er en separat prosess som lagrer genetisk materiale for både sykdom og kloning.

De rike og berømte kloner kjæledyrene sine

Barbara Streisand, Javier Milei og Diane von Fürstenberg er blant kjendisene som har benyttet seg av denne teknikken med kjæledyrene sine. Den argentinske presidenten har fire kloner av sin mastiffhund Conan, noe som har fått mye kritikk i landet.

Det første klonede dyret i verden var den berømte sauen Dolly i 1997. Siden den gang har prosedyrene blitt forfinet, og det er nå en realitet som er lovlig i mange land.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter