Marbellas boligmarked flater ut

0
148

Etter åtte års vekst ser man lavere prisvekst og aktivitet i boligmarkedet «det gyldne triangelet», området mellom Marbella, Estepona og Benahavís.

Tendensen ser man i store deler av Spania. Men det internasjonale markedet rundt Marbella påvirkes også av usikkerheten rundt Brexit og en mer usikker global økonomi.
Britene er fortsatt største gruppen kjøpere i området med 15% av markedet, ned fra 21% få år tilbake. Samtidig har antallet norske kjøpere økt på Costa del Sol. Også svensker, belgiere, sveitsere, hollendere, franskmenn og arabiske land viser større interesse for kjøp av bolig i Marbella.

De mange igangsatte boligprosjektene i området retter seg mer eller mindre mot samme kjøperprofil noe som i en viss grad skaper et for stort tilbud av mer eller mindre samme typer boliger.

Dagens mest aktive kjøpergruppe er mellom 35 og 44 år gammel og kjøperne låner på boligen de kjøper i Spania. Enten har de nok kapital til å ikke låne noe eller så tar de lån på eiendom i hjemlandet for kjøp av boligen i Spania.

Gruppen fra 45 til 54 år er også svært aktive. De fleste ønsker seg nyere boliger med moderne design. Man ser også at kjøpere som ser verdi av boliger hvor mer miljøvennlige materialer har blitt brukt og boliger som er energieffektive.

Siste fem årene har man så man større byggeaktivitet i kommuner som Mijas, Manilva, Benahavís, Estepona og Ojén. Dette hang sammen med etterspillet av korrupsjonskandalen i Marbella hvor man i flere år ikke kunne godkjenne nyeprosjekter.
Mangelen på bebyggbart areale påvirker også markedet i Marbella området. Steder som Estepona og Cala de Mijas er det derimot langt flere tilgjengelige tomter og byråkratiet beveger seg raskere.