Marbella: Fengsel for endemisk korrupsjon

Publisert

Hovedmannen bak korrupsjonsskandalen Caso Malaya i Marbella, Juan Antonio Roca, er dømt til 11 års fengsel og 240 millioner euro i bot. Saken har vært under etterforskning siden 2005 og er den største kommunale korrupsjonssaken man kjenner til i spansk historie. Et større nettverk av personer fra spansk næringsliv er involvert, i tillegg til advokater, offentlige ansatte og politikere fra en rekke kommuner, deriblant to av Marbellas tidligere ordførere. Siden etterforskningen startet har nærmere hundre personer blitt arrestert. Flere er allerede dømt.

Dommen, som ble avsagt fredag 4. oktober, er den strengeste så langt i saken. I tillegg til Roca ble åtte andre personer dømt til fengsel, blant annet tidligere ordfører i Marbella, Julián Muñoz og hans etterfølger Marisol Yagüe (henholdsvis 2 og 6 år). Også Montserrat Corulla, som var ansatt i kommunen og en nøkkelperson i saken, ble dømt til fengsel i 4 år pluss en bot på 30 millioner euro.

Lengst straff fikk imidlertid hovedmannen Juan Antonio Roca, som ble dømt til 11 års fengsel for å ha misbrukt stillingen som rådgiver i Marbella kommunes etat for utbygging og for å ha ledet et større nettverk av korrupte aktører. Ved hjelp av funksjonæren Montserrat Corulla skal han ha hatt tilgang til kommunens skattepenger som han distribuerte til sine medsammensvorne og skal selv ha brukt millioner av euro på kjøp av luksuriøse biler, dyre eiendommer og verdifull kunst. På møtene i kommunen ble byggetillatelser bestemt mellom Roca, ordfører Marisol Yagüe og andre representanter for kommunens politiske ledelse. Konvolutter med kontanter skal ha blitt delt ut til ordføreren og ledelsen. Før dommen ble avsagt var det nedsatt påstand om 30 års fengsel og 810 millioner i bot for Roca. Aktoratet vurderer å anke dommen til høyesterett.

Caso Malaya, som er navnet etterforskerne ga saken, er svært omfattende og kompleks. Et eksakt beløp på hvor mye av offentlige midler som har kommet på avveier finnes ikke. I forbindelse med arrestasjonen av 29 personer i mars 2006, sakens første fase, ble det konfiskert penger og verdier for rundt 2,6 milliarder euro. Etter det gjennomførte politiet to store operasjoner til. Den ene i juni samme år, der 30 personer ble arrestert, den andre i november med nye tolv arrestasjoner. Da de siste arrestasjonene ble gjort i mai 2007, hadde hele 99 personer vært fengslet i saken tiltalt for forskjellige tilfeller av korrupsjon, bestikkelser og hvitvasking av penger. Saken har ikke vært begrenset til Marbella, men har hatt forgreninger til en rekke kommuner, blant annet Málaga, Madrid, Huelva, Cádiz, Murcia, Granada, Córdoba, Sevilla og Pamplona. I tillegg har folk fra et titalls andre kommuner vært under etterforskning.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter