Marbella Club feirer 70 år – slik ble Marbella synonymt med jetset-livet

Publisert

En piknik i pinjeskogen. Her begynner historien om hvordan Marbella, sammen med St Moritz, Palm Springs, Monte Carlo og Saint-Tropez, ble synonymt med jetset-liv og milliardærer.

Det er en vakker kjærlighetshistorie. Hvordan prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg kjøpte Finca Margarita i 1946, året etter at han og hans far Maximiliano Egon de Hohenlohe-Langeburg hadde vært på ferie i Marbella og på Costa del Sol. Marbella, som da hadde rundt 5000 innbyggere.

Alfonso hadde hørt om den vakre kysten og det vidunderlige klimaet fra sin fetter Ricardo Soriano Scholtz von Hermensdorff.

FINCA MARGARITA

På piknik

Med sin Rolls-Royce Phantom kjørte far og sønn langs kysten på smale, svingete veier.

De stoppet for en piknik i en furuskog. I nærheten lå Finca Margarita. Det var kjærlighet ved første blikk. Et år senere var prinsen tilbake og kjøpte Finca Margarita.

Det ble beskrevet som en landlig idyll med fikentrær og furuskog. Det ble familiens feriehjem.

I 1954 startet Alfonso Marbella Club på 50 000 kvadratmeter. Det ble sukkerbiten der kongelige fra hele verden, kunstnere og kjendiser trakk til i syv tiår.

Det er skrevet spalte opp og spalte ned om Marbella og kjendislivets glamour i disse dager. Men når du spør rundt, er det få som vet hvordan det hele begynte.

Jet set liv

Det festglade Marbella, med jetset-liv og milliardærer, ble rangert sammen med St Moritz, Gstaad, Cannes, Deauville, Palm Springs, Sardinia, Monte Carlo og Saint-Tropez. Steder med en spesiell klangbunn.

Prins Alfonso utvidet feriestedet. De opprinnelige 20 rommene ble til suiter og bungalower. Store nok til at prinsen kunne ta imot vennene sine.

Alfonso hadde studert landbruksteknikk i USA. Ideer ble hentet fra California. En tropisk hage ble anlagt, og mindre bungalower ble bygget bare et steinkast fra Middelhavet.

Det var prins Alfonsos drøm, og den gikk i oppfyllelse. Våren 1954 ble Marbella Club Hotel innviet med en fest uten sidestykke.

Prinsen begynte å reise rundt i Europa for å promotere hotellet. Han fikk hjelp av sin fetter, hertug Rudolf Graf von Schönburg, kjent som “Rudi” og gift med prinsesse María Luisa av Preussen. “Rudi” var den som ga Marbella Club sin arkitektur og stil.

Prins Alfonso døde i Marbella 21. desember 2003. Da feriestedet feiret sitt 70-årsjubileum den siste helgen i april 2024, ble det holdt minnetaler til ære for grunnleggeren.

– Marbella Club ble født av sjarmen til en mann som forelsket seg i de evige solnedgangene ved havet. Prins Alfonso de Hohenlohe åpnet veien for tusenvis av familier fra hele verden, kjendiser, kunstnere og musikere som kom hit for å oppleve de beste piknikene ved stranden eller de tradisjonelle festene som ingen ville gå glipp av.

– Sammen med sin fetter Rudi von Schönburg gjorde Alfonso Marbella Club til en ikonisk enklave. Et drømmehotell omgitt av botaniske hager og mer enn 300 plantesorter, der du kan nyte Middelhavets beste gastronomi.

Erstattet Rivieraen

Det femstjerners Marbella Club ble så populært at det europeiske aristokratiet, Hollywood-stjerner og saudiske millionærer byttet ut den franske rivieraen med Marbella.

Etter François Mitterrands valgseier i Frankrike i mai 1981 ble de superrike drevet til å flykte fra Rivieraen med sine seilferier, og valgte i stedet Marbella og den spanske Costa del Sol.

Marbella hadde kvalifisert seg til topp ti på jetset-listen lenge før.

Brigitte Bardot, Gunther Sachs, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Grace Kelly, Antonio el Bailarín, Elizabeth Taylor, Julio Iglesias, Kim Novak, Liza Minelli, James Stewart og Sean Connery var hyppige gjester på Marbella Club.

Sveriges kongepar Carl XVI Gustaf og Silvia, Spanias eks-konge Don Juan Carlos og hans far Don Juan var stamgjester. Gunilla von Bismarck, datter av Anne-Mari (født Tengbom), og hennes ektemann Luis Ortiz er fortsatt hyppige gjester. Den ugifte svenske prinsesse Madeleine var en hyppig gjest i påskeuken i Marbella.

Kjendiseliten

Personlig tror jeg de hadde det morsommere da enn kjendiseliten har det i dag. Prins Alfonso de Hohenlohe var ikke bare en handlingens mann, men også en som kunne uttrykke seg i ord.

For det er ikke alltid lett å være milliardær, som prinsen selv skrev i en artikkel. Han hadde levd blant dem hele livet. Det kommer nye milliardærer hvert år. “Men vet de hvordan de skal leve?” undret Alfonso seg.

“Det finnes folk som snakker om helikoptrene sine og pilotene sine dagen lang. De tror at jetsettet er noen som heller litt sand over et stykke papir og dermed erobrer ørkenen. Disse menneskene vil aldri komme inn i vår verden”, skrev Alfonso de Hohenlohe, som visste hvor han ville bo og hvordan han ville leve.

Et stort oppslag i det gamle magasinet Z viser prins Alfonso dansende og smilende: “En ekte jetsetter viser aldri tristhet, bare glede”.

“Det er her i Marbella at Europas natur våkner. Jasminene blomstrer allerede i mars”, skrev han og fortsatte:

“Er ikke dette en mer vidunderlig gave til en ung, nysgjerrig kvinne enn en karat diamant…”.

Alfonso de Hohenlohe var flink med ord, og spørsmålet er om dagens Instagram-generasjon har samme holdning som fyrsten til det virkelig gode i livet.

“Den andre inngangsbilletten til vår verden er kjærligheten til fullbyrdelse, til fullkommenhet”, sa prins Alfonso.

Han var en mester i sitater. La meg gi deg noen:

“I vår verden snakker vi ikke om forretninger, om problemer, om død og sykdom. Ingenting er kjedeligere enn en mann som diskuterer problemer.”

“Gunter Sachs, Adnan Kashoggi, prinsesse Gloria, min første kone Ira von Fürstenberg er mestere i å skape en atmosfære. De rette menneskene, ved det rette bordet, det er hemmeligheten.”

“Ingen i jetsettet ville noen gang grille seg i solen – de har allerede litt farge, året rundt.”
Sjel og hjerte

Mange av dagens ansatte på Marbella Club har jobbet der hele livet. Som hotellsjef Juan Carlos Luna, som begynte som pikkolo for 42 år siden. Luna sa nylig

– Vi har alltid beholdt Alfonsos filosofi om å ta vare på både kolleger og kunder. Det er et hotell med sjel, med hjerte. Tidene har forandret seg, turismen har forandret seg, kundene har forandret seg. Marbella Club er Marbella Club slik det alltid har vært.

– Vokser til dobbel størrelse

Listen over kjendiser har fortsatt å vokse, og det samme har feriestedet, som nå består av 131 rom pluss 17 villaer med opptil seks soverom og priser som kan komme opp i 28 000 euro i høysesongen. Det er to svømmebassenger, syv restauranter og en stor brygge ut mot havet. Det finnes et treningssenter, yoga, mindfulness, kropps- og skjønnhetsbehandlinger og en barneklubb som er en av de største i Europa.

I forbindelse med 70-årsjubileet ble det avduket et nytt femårig prosjekt for å doble størrelsen på Marbella Clubs finca Ana María, som tilhørte familien von Bismarck. Her utvikles hagekunsten med et naturlig økosystem.

Marbella fikk sin plass på verdenskartet etter pikniken i furuskogen på 1940-tallet. Takket være prins Alfonso de Hohenlohe. Eller som Spanias eks-konge Juan Carlos sa da han besøkte Marbella Club:

“Alfonso, Marbella er ditt verk”.
Datoer for festlighetene i jubileumsåret:

26.-28. april: Feiring i klubbhuset

17.-19. mai: Innvielse av Finca Ana María

22.-24. juni: San Juan Wellbeing Festival

Juli og august: LOEWE-program og kulinariske opplevelser med Deyrolle

September: Konsert

Oktober: Toppmøte med temaet “Bærekraft”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter