Leiemordere, organisert kriminalitet og polititeamet jager dem på Costa del Sol

Publisert

En spesialenhet som ble opprettet i 2019 for å etterforske narkotikakrigen i byer langs landets sørkyst – særlig Marbella. Enheten har arrestert 50 personer og oppklart 18 saker.

Gjerningsmannen ble pågrepet i Tyskland

27. oktober 2019 fant en turgåer det skuddskadde liket av en mann i en veigrøft mellom Marbella og Istán. Offerets partner sa at hun ikke hadde hørt fra ham på to dager. Under etterforskningen fant politiet små glassfragmenter på åstedet, og lenger nede på veien fant de en blodig patronhylse ved siden av en CD med kyrilliske bokstaver.

Disse sporene var avgjørende for den spesialiserte gruppen i det nasjonale politiets enhet for organisert kriminalitet (UDYCO). Gruppen, som ble opprettet etter et 2018 med over 20 drap på Costa del Sol, klarte å løse saken på 15 dager. Gjerningsmannen ble pågrepet i Tyskland og dømt til nesten 19 års fengsel. Enhetens suksesshistorie slutter ikke der – alle de 18 sakene har blitt løst på en strålende måte.

Organisert kriminalitet på Costa del Sol

Hendelsene i 2018 som utløste så mye vold på Spanias turisttunge sørkyst, er fortsatt uklare. Eksperter mener at en kombinasjon av faktorer som økt gjengaktivitet, et distribuert forretningsnettverk, hyppige sammenstøt og økt politipress bidro til sjokkerende 20 drap i nærheten av Marbella, etterfulgt av ytterligere et dusin dødsfall året etter. Tidlig i 2019 opprettet det nasjonale politiet et spesialteam med agenter fra ulike enheter. Hovedmålet var å ta tak i vendettaer knyttet til organisert kriminalitet på Costa del Sol. De gjorde raskt fremskritt og løste sin første sak – skytingen av en entreprenør i Marbella som ble drept da han kjørte inn i garasjen sin 21. januar. Siden da har de hatt en bemerkelsesverdig suksessrate på 100 % når det gjelder å løse alle sakene de har blitt forelagt, og de har foretatt 49 arrestasjoner i prosessen. Teamets leder sier: “Det er helt uten sidestykke og historisk – vi er virkelig stolte av arbeidet vi har gjort.”

Voldsspiralen som tidligere preget Costa del Sol-kysten, har avtatt

“Jeg tror ikke det finnes noen politi-gruppe i Spania som har oppnådd et slikt effektivitetsnivå”, legger han til. Enheten trives med utfordringer. “Vi er opptatt av å prøve oss frem. Uansett hvor vanskelig det kan virke, eller hvor merkelig ideen som dukker opp i hodet vårt, må vi gjøre et forsøk. Noen ganger finner vi ikke veien med en gang, men andre ganger kommer inspirasjonen når vi minst venter det. Noen ganger er det en liten detalj som gir oss en tråd å følge som bare dukker opp ut av det blå! Man begynner helt fra bunnen av – alt man har, er en kropp”, sier han og påpeker at arbeidet deres er svært grundig. Det innebærer å se hundrevis av timer med opptak fra overvåkningskameraer, gjennomgå utallige dokumenter og legge ned mange timer med overvåkning. “Det er en 24-timers jobb”, sier han. En gang spurte en kriminell han arresterte: “Det er dere som rydder opp på kysten, ikke sant?”. Den voldsspiralen som tidligere preget Costa del Sol-kysten, har avtatt betraktelig. I løpet av de siste to årene har drap blitt det sjeldne unntaket snarere enn normen.
Gjengkriger

Golden Beach i Marbella

I juni 2022 ble en serber holdt som gissel av fire menn i boligområdet Golden Beach i Marbella. De bandt og torturerte ham og henrettet ham til slutt med to skudd. Narkotikapenger er ofte motivet bak disse forbrytelsene. Det var imidlertid ett unntak: en marokkansk gateselger i Torremolinos som ble skutt 10 ganger i april 2021. Først ble det antatt å være narkotikarelatert, men etterforskningen viste at det var det fatale utfallet av en forretningskonflikt som ble løst med kuler.

Identifisert i en covid-19-kontroll

Loppemarkedsdrapet var svært forskjellig fra et annet drap i Marbella et år tidligere. To medlemmer av en gjeng fra Montenegro skjøt og drepte en serbisk statsborger midt på lyse dagen på åpen gate. Gjerningsmennene flyktet på en motorsykkel. Betjentene fant kjøretøyet i løpet av få timer, men etterforskningen ble vanskeliggjort av at informasjonen ble lekket til pressen. Senere fant de en caps i nærheten av kjøretøyet og en skjorte dekket av blod noen meter unna på et jorde. Hetten førte etterforskerne til butikken der den var kjøpt, og butikkens kameraer bidro til å identifisere kjøperen og hans medsammensvorne. Tilfeldigvis hadde de allerede blitt identifisert i en covid-19-kontroll på vei fra Barcelona til Malaga. En ransaking av hjemmet deres avdekket en skisse av offerets bolig og et kryss som markerte det planlagte drapsstedet. “Vi arresterte dem 10 dager senere”, sier politibetjenten. De drapssiktede har vært varetektsfengslet siden pågripelsen.

Drapet på serberen var et resultat av en gjengkrig mellom to klaner fra Montenegro – Kavacs og Skaljars – som har etterlatt seg et blodig spor av død over hele Europa. “Leiemorderne vi arresterte, er faktisk en del av en av de mest sofistikerte kriminelle organisasjonene vi har kommet over”, sier politimannen.

49 personer fra forskjellige land

Offeret, som bar falsk legitimasjon akkurat som leiemorderne, var prøveløslatt fra en dom for narkotikahandel da han døde. Spesialenheten har arrestert 49 personer fra forskjellige land, noe som gjenspeiler de ulike kriminelle gruppene som opererer på Costa del Sol. Bare én spansk statsborger, som antas å være hjernen bak en rekke hevndrap, er arrestert. I november 2019 ble han knyttet til en hendelse der en marokkansk mann mistet livet og en annen ble lam etter å ha blitt skutt av to rumenere i forbindelse med en narkohandel i Alvarito Playa i Marbella.

Jobben er ikke ferdig før en dommer har avgjort skyldspørsmålet

“I disse dager bør kriminelle virkelig tenke seg om to ganger før de handler. Det er alltid noen som tror at de kan slippe unna, men tro meg, vi kommer til å ta dem”, advarer betjenten, som sier at jobben deres ikke er ferdig før en dommer har avgjort skyldspørsmålet. Problemet ligger i den langsomme rettsprosessen. Bare én av de 18 sakene har så langt nådd frem til rettssak. Den saken gjaldt en bulgarsk statsborger som ble dømt for å ha drept en landsmann og kastet liket i en kløft i nærheten av Istán. I mars ble morderen enstemmig dømt av en jury, og dommeren idømte ham 18 års fengsel. “Vi samler alle bevis for å få en så sterk sak som mulig. Denne saken er et lysende eksempel.” Ingen av de andre pågrepne har ennå kommet for retten. “Da er det ikke noe mer vi kan gjøre”, sier betjenten, som bare ber om at rettsvesenet fullfører arbeidet de har påbegynt. “Ellers vil alle skurkene begynne å tro at drap ikke har noen konsekvenser.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter