Gruvedrift i havet utenfor Malaga

Publisert

Utenfor kysten av Malaga, på flere hundre meters dyp, kjører en robot over havbunnen for å hente opp verdifulle mineraler i form av steiner på størrelse med snøballer. Prosjektet BlueNodes er finansiert av EU og er ment å teste ut metoder for å gjøre gruvedrift på havbunnen, konsekvensene for miljøet.

Det er skipet Sarmiento de Gamboa, operert av det spanske vitenskapsakademiet som er brukes som base for fartøyet som plasseres på bunnen av havet utenfor Malaga.

Overgangen fra biler med brenselsmotor til mer miljøvennlige biler krever en betydelig økning i produksjonen av store batterier. Det betyr en økt etterspørsel for mineralet cobolt som er å finne spredt utover bunnen av flere av verdens hav.

Å hente opp mineraler fra store dyp er relativt nytt og økosystemet i dypet er relativt ukjent og sårbart. Havbunnen er dekket av et lag lett gjørme eller silt, når laget blir forstyrret og materien flyter opp som en stor sky kan den drive over store avstander og ta ekstremt lang tid før den synker ned på bunnen igjen.

Organismene som lever i mørket under det ekstreme trykket og de lave temperaturene man finner her er vant til et helt stabilt miljø med klart vann. Hvordan livet på bunnen påvirkes av maskinen som «plukker» steiner på havbunnen er formålet med EU studien.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter