Grensen til Gibraltar fjernes

Publisert

Spania vil med støtte fra EU legge frem et forslag til Storbritannia 25. desember. Forslaget innebærer at man i praksis fjerner dagens grense mellom Gibraltar og Spania. Det blir en viss kontroll fra EUs Frontex (EUs organ for grensekontroll) og spanske tollere, men mesteparten av trafikken vil kunne passere fritt.

Målet er å skape et område med større økonomisk aktivitet og stabile relasjoner mellom spanjolene og britene i forbindelse med Gibraltar. Det har gjennom årene vært en rekke diplomatiske forviklinger mellom de to landene.

Brexit, tre år tilbake, forverret samarbeids-klimaet betraktelig. En midlertidig avtale man gjorde tilbake i 2020 ga spanjolene ansvaret for kontroll av både flyplassen og havnen i Gibraltar. Dette som følge av Spanias medlemskap i Schengen. Denne avtalen utgår i 2024.

13.000 passerer hver dag

Et stort antall spanjoler bosatt helt vest på Costa del Sol har sine arbeidsplasser i Gibraltar. De må hver dag bruke mye tid på å komme seg over grensen på vei inn og ut. I følge den spanske regjeringen dreier seg seg om 13.000 personer som krysser grensen daglig pga jobb.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter