Estepona, en hage med keltiske og arabiske røtter

Publisert

Selv om navnet har en klar arabisk opprinnelse, er det en annen teori at byen opprinnelig var en keltisk enklave viet til gudinnen Epona avbildet her under.

Det er en utbredt oppfatning at navnet Estepona stammer fra det arabiske Astabbuna, men en annen mulighet er at navnet er eldre enn araberne og romerne. Noen historikere har hevdet at byen opprinnelig var en keltisk enklave viet til gudinnen Epona, selv om denne teorien ikke er bekreftet.

Det er mulig at området ble bosatt i neandertalertiden, ettersom det er funnet redskaper laget av lokal flint flere steder rundt Estepona.

Ifølge den Gibraltar-baserte akademikeren Christopher Wawn finnes det bevis for at romerne bosatte seg i området, men den nøyaktige plasseringen av bosetningene deres – Salduba og Silniana – “er usikker”. Ifølge Wawn er “Silniana knyttet til Estepona, men det er mer sannsynlig at de lå i nærheten av det som i dag er San Pedro Alcántara”.

Hvis de romerske bosetningene befant seg i området rundt borgen, er det lite som tyder på at de har eksistert, ettersom Wawn mener at eventuelle spor ble ødelagt av et sjøskjelv på 400-tallet.

“Hvis det fantes en romersk by, eller en annen som vi har glemt navnet på, i nærheten av borgen, forsvant den nesten under maurerne og de kristne”, hevder forskeren i boken In Search of Andalusia.

I årenes løp er det funnet noen spor etter romerne i området, men den massive ombyggingen av byen på 60- og 70-tallet har gjort det nesten umulig å forske videre på denne perioden.

Til tross for sin utvilsomme antikk var byen helt fraværende i de skriftlige overleveringene frem til kalifatet, da den ble kalt Astabbuna, selv om det ikke finnes noen forklaring på hvorfor den fikk dette navnet.

Ifølge Aben al Jhatibs krønike lå Astabbuna i ruiner etter slaget ved Estepona i 1342.

De kristne bygde en kirke over den tidligere moskeen, og den nåværende byen vokste opp rundt den. Kirken eksisterer ikke lenger, og alt som står igjen er det gamle klokketårnet, som nå er en del av Simón Fernández-skolen.

I likhet med de fleste andre byer i Andalucía har man lenge diskutert opprinnelsen til toponymet, men det er et navn som Estepona har fått de siste årene – Costa del Sols hage – som ikke trenger noen forklaring.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter