Eksperimentell masse-overvåking i Marbella

Publisert

85 høyoppløselige overvåkingskamera følger deg i Marbella kommune. Bilder fra disse analyseres ved hjelp av kunstig intelligens for å identifisere folk som kan være ettersøkt.

En mann som ranet en butikk i Puerto Banús ble pågrepet dagen etterpå. Kamera hadde filmet mannen i det han spaserte ned en gate. Han ble identifisert med grunnlag i måten han gikk på, hårfargen, klærne, ansiktet og hans kjønn. Systemet matchet dette automatisk med data fra kamera fra ranet dagen før.

Ett av argumentene mot slike systemer er at identifikasjonen på ingen måte er sikker. Det er risiko for at uskyldige blir identifisert av systemet som kriminelle eller mistenkte.

Marbella har «bare» 85 kamera sammenliknet med Spanias mest overvåkede kommune som er La Nucia på Costa Blanca hvor det finnes 220 kamera. Det som gjør at Marbella skiller seg ut er oppløsningen på kamera som har opptil 16-megapixels og programvaren som analyserer de store mengdene data.

Man har forsøkt å installere slike kamera i Marbella allerede tilbake i 2005. Den gangen ble det ikke gitt ut noen tillatelse av hensyn til personvernet. I 2017 fikk rådhuset i Marbella tillatelsen etter å ha søkt staten om dette flere ganger. Da rådhuset fikk tillatelsen krevde man at det blir satt opp skjerming i enkelte retninger for å forhindre at kamera filmer på private terrasser.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter