Denne grotten i Marbella skjuler over 25 000 år gamle hule-malerier

Publisert

På den sørvestlige skråningen av Marbellas Cerro de la Torrecilla, nær Virgen del Carmen-kirkegården, ligger Cueva de Pecho Redondo – en liten naturlig hule som ble oppdaget på midten av 1950-tallet av en lokal jeger, og som skjuler en rekke paleolittiske malerier.

Cueva de Pecho Redondo ble oppdaget av en lokal jeger på 1950-tallet og ble erklært som kulturminne i Andalucía i 1985.

Ifølge arkeologen Pedro Cantalejo gjorde det faktum at maleriene ikke viser noen dyrefremstillinger at forskerne i mange år ikke kunne datere dem, ettersom teknologien ikke fantes. Nå er imidlertid hulen inkludert i det internasjonale First Art-prosjektet, noe som betyr at maleriene vil bli analysert og hulen vil bli en del av den europeiske forskningskretsen.

Hulen, som er stengt for publikum, er også kjent som Cueva de la Torrecilla, og da den ble oppdaget, fant jegeren også et menneskeskjelett og en rekke andre gjenstander, blant annet rester av et halskjede og armbånd. Ifølge Javier Soto, president i Cilniana, foreningen for forsvar og beskyttelse av den historiske arven på Costa del Sol, som er ansvarlig for stedet, overleverte jegeren gjenstandene til rådhuset i Marbella.

De første Homo sapiens malte bildene for mer enn 25 000 år siden.


Fingertupper og håndflater

I 1985 ble Pecho Redondo-grotten erklært å være av kulturell interesse i Andalucía og begynte å bli inkludert i publikasjoner som hevdet at maleriene var blant de eldste grafiske manifestasjonene i Malaga-provinsen.

Cantalejo fremhevet at de første Homo sapiens malte bildene for mer enn 25 000 år siden, og at de vises på en rekke paneler på speleothemer (stalaktitter og stalagmitter). De ble laget “med rikelig med rødt pigment og påført med fingertuppene”.

I tillegg til bildene som er laget med fingertuppene, finnes det også større merker som “antyder bruk av håndflaten” på grunn av sin runde form. Bakerst i det andre galleriet er det en liten søyle med en rekke vertikale merker, og i taket er det små røde merker som også kan være hulemalerier, men som ifølge Cantalejo ikke er like godt bevart.

Mye senere, i yngre steinalder for rundt 7000 til 4500 år siden, ble hulen brukt som gravplass, noe de menneskelige levningene og gravgjenstandene jegeren har funnet er knyttet til. Ifølge Soto tyder også en mynt fra 1100-tallet på at hulen ble brukt under Spanias islamske periode.

Se video fra Cueva de Pecho Redondo

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter