De romerske badene i Fuengirola for publikum

Publisert

Fuengirola rådhus åpner de romerske badene i Torreblanca for publikum. Fra fredag til søndag kan de arkeologiske levningene beundres helt gratis ved hjelp av gangveier med forklarende paneler. Dette ble kunngjort i dag av kulturbyråd Rodrigo Romero, som opplyste at de nå kan besøkes tre dager i uken, fra kl. 10.00 til 14.00 om formiddagen, fra 12. juli.

“Rådhuset i Fuengirola har brukt mange år på å redde vår verdifulle fortid og fremheve de arkeologiske levningene som viser at byen vår har vært hjemsted for en rekke sivilisasjoner. Sohail-slottet, Finca del Secretario, den romerske byen Suel … og nå, endelig, de termiske badene i Torreblanca. Etter måneder med arbeid, som har vært betinget av en rekke tillatelser, kan vi nå si at det er en realitet og at de kan besøkes”, sa ordføreren.

Han opplyste at det er mulig å ta en tur gjennom det 4000 kvadratmeter store området ved hjelp av gangbroer, der milepælene er utstilt med forklarende paneler.

Arbeidet med å restaurere dette historiske miljøet består av to faser. Den første og viktigste – som allerede er fullført – omfatter tilpasning av adkomstene til dette kulturminnet, etablering av gangveier for å se på de arkeologiske levningene, montering av informasjonstavler med informasjon om stedets historie og de ulike elementene det består av, samt montering av belysning, toaletter og andre elementer som bidrar til å forskjønne stedet.

Eiendommen har vært kommunal eiendom siden 2017, og siden da har regjeringsteamet jobbet sammen med kulturdelegasjonen i Junta de Andalucía for å fremme forbedring og bevaring av stedet, hvis første spor kan dateres tilbake til år I e.Kr.

Konsistoriet og Junta de Andalucía vil nå utrede en andre fase for å forsterke murene som utgjør dette kulturminnet, som vil bli lagt til byens historiske kulturarvsnettverk.

De termiske badene i Torreblanca

Termas de Torreblanca er et historisk minnesmerke som har vært oppført på Junta de Andalucías liste over kulturminner siden 2005. De arkeologiske levningene som er funnet der, stammer fra det 1. århundre e.Kr. og viser at konstruksjonene var i bruk frem til det 4. århundre e.Kr. Fra da av ble de gjenbrukt til produksjon av saltfisk og fargestoffer, ifølge ekspertenes hypoteser. Senere (500- og 600-tallet) ble området brukt som nekropolis, en situasjon som går igjen i andre kystnære bosetninger. Faktisk er det funnet et trettitalls graver på eiendommen.

I årevis hadde byrådet kjempet for å gjøre dette området av stor historisk verdi offentlig, ettersom det var et privat område som dessuten praktisk talt hadde forlatt stedet.

Konsistoriet kjempet derfor for at tomten skulle bli offentlig eiendom, en milepæl som ble nådd i 2017. For å oppnå offentlig eierskap benyttet byrådet seg av en tvangsekspropriasjon, også motivert av at tomten var forlatt.

Det er verdt å fremheve den administrative kompleksiteten som er involvert i hvert av trinnene som er nødvendige for å øke verdien av dette området, ettersom det er et historisk miljø som krever tillatelser og visum fra både kommunen og Junta de Andalucía. “Men til tross for dette fortsetter vi å gå videre for å øke verdien, slik at alle innbyggerne i Fuengirola og besøkende kan nyte godt av denne kommunale eiendelen som tilhører oss”, avsluttet Rodrigo Romero.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter