De beste stedene for håndverksøl i Malaga

Publisert

En av de mest kjente setningene på internett er en som ofte tilskrives Benjamin Franklin, som hevder at øl “er et bevis på at Gud elsker oss og vil at vi skal være lykkelige”. På et mer jordnært plan er Spania et land med en stor øltradisjon, noe som gjenspeiles i et gjennomsnittlig årlig forbruk på 58 liter per person og en produksjon som nådde 41,1 millioner hektoliter i fjor, en økning på 7,9 % sammenlignet med 2021, og som i Europa bare overgås av Tyskland.

Selv om denne ølkulturen fortsatt domineres av store industrimerker, har det skjedd en merkbar, om enn sporadisk, utvikling av håndverksøl i Spania det siste tiåret. I motsetning til i USA, mekkaet for håndverksøl, der det er etablert helt spesifikke parametere for hva som menes med håndverksøl, er dette begrepet noe flytende i Spania.

Det kongelige dekretet 678/2016 definerer håndverksmessig produksjon som en prosess som i sin helhet foregår på samme sted, med personlig engasjement som den dominerende faktoren, under ledelse av en bryggerimester. Det understrekes at den menneskelige faktoren skal ha forrang fremfor mekaniske prosesser, noe som resulterer i et personlig sluttprodukt som ikke produseres i store mengder.

Den spanske foreningen for håndverksbryggerier (AECAI) godkjenner derimot bryggerier som produserer i egne anlegg og som ikke direkte eller indirekte kontrolleres av selskaper som produserer mer enn fem millioner liter årlig.

I stedet for en streng standard er det bred enighet om at håndverksøl kjennetegnes av at det er laget av helt naturlige ingredienser, uten kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler, at hver bryggerimester har sine egne unike oppskrifter, og at produksjons- og filtreringsprosessen er mer manuell (selv om dette er i ferd med å endres for å øke lønnsomheten). Takket være disse faktorene har håndverksøl gjerne en fyldigere kropp, smak og aroma.

Et annet viktig aspekt er variasjon, en trend som både håndverks- og industribryggerier har omfavnet og introdusert ølstiler som var relativt ukjente for noen år siden, for eksempel IPA (India Pale Ales, inkludert American Pale Ales og en rekke underkategorier), surøl og høygjæret mørkt øl, som har blitt mer spesifikke med betegnelser som Porter eller Stout. BJCP-guiden (Beer Judge Certification Programme) anerkjenner imidlertid over hundre forskjellige ølstiler, noe som gjenspeiler mangfoldet og kreativiteten i bryggeriverdenen.

I Malaga har det vært en oppblomstring, så et tilbakeslag og nå en oppblomstring av håndverksøl. Selv om det ikke lenger er i produksjon, regnes Murex som det første håndverksbryggeriet i Malaga. Suksessen fikk en rekke mikrobryggerier til å starte opp, men på grunn av ulike faktorer som mangel på struktur og effektiv økonomisk planlegging fikk mange av dem relativt kort levetid. Pandemien gjorde heller ikke saken bedre, noe som førte til at mange av dem som ikke hadde ressurser til å håndtere situasjonen, måtte legge ned.

I dag finnes det fortsatt håndverksbryggerier i Malaga som Cervezas Gaitanejo (Ardales), Cerveza Trinidad (Alhaurín el Grande) og 3Monos (Malaga) som har gjenopptatt produksjonen. Noen bryggerier, som Bonvivant (Malaga) og La Catarina CraftBeer (Estepona), har tatt i bruk en forretningsmodell som kombinerer mikrobrygging med en restaurant med et program med liveopptredener og musikk.

I løpet av året arrangeres det ulike messer for å promotere sektoren. Den neste blir Malabirra 2023, en ølfestival (men ikke utelukkende for håndverksøl) som finner sted på Autocine Malaga 7. og 8. oktober.

Men for de som ikke vil vente, anbefaler vi her noen av de viktigste øltemplene i Malaga by.

Birras Deluxe

På den sentrale Plaza de la Merced ligger Birras Deluxe, som tilbyr mer enn 300 forskjellige ølsorter. Stedet drives av Francisco Soto og hans familie og har 16 roterende tappekraner, flasker og bokser i ulike stilarter. De har også en matmeny og noen mer kommersielle referanser for de mindre erfarne.

Plaza de la Merced, 5, 29012 Malaga. Telefon: 620 21 87 65. www.birrasdeluxe.com

La Botica de la Cerveza

Dette etablissementet er et mekka i Malaga by. Miguel Arrabal leder et prosjekt der han har klart å gjøre lidenskapen sin til et yrke. Fra sin “taverna” i Victoria Street tilbyr han ikke bare et bredt utvalg av forslag til kraner og kjøleskap, men også unike ekspertråd.

Calle Victoria, 13, 29012 Malaga. Telefon: 951 99 10 31. www.instagram.com/laboticadelacerveza

El Rincón del Cervecero

El Rincón del Cervecero er perfekt for alle ølentusiaster og alle som ønsker å komme i gang i denne verdenen, og har et bredt utvalg av importert øl og håndverksøl som kan smakes på stedet sammen med noe å spise eller ta med seg. De har også sitt eget øl, La Reina del Soho.

Calle Casas de Campos, 5, 29001 Malaga. Telefon: 624 20 58 56. www.instagram.com/elrincondelcervecero

Hop Scotch Craft Beer & Whisky

Utenfor sentrum ligger dette referansebryggeriet for håndverksølelskere med åtte roterende kraner, ukentlige nylanseringer på boks eller flaske og en unik og original atmosfære. Både inne og på terrassen er Javier og Ana de perfekte guider for både amatører og eksperter, med forslag som de velger ut med profesjonalitet og omhu.

Calle Correo de Andalucía, 6, 29004 Malaga. Telefon: 627 08 35 24. www.hopscotch.beer

Central Beers Håndverksøl

Med barer i sentrum og i bydelen Teatinos har Central Beers lang erfaring i bransjen, med populære referanseøl og noe for enhver smak.

De har 15 roterende tappekraner og mer enn 150 øl på flaske fra hele verden, med spesiell vekt på Malagas håndverksøl, og en tilhørende matmeny.

Calle Cárcer, 6, 29008 Malaga. Telefon: 636 82 97 00. www.centralbeers.com

La Madriguera

Konseptet til denne restauranten til brødrene Ramón og Manu Blanco har utviklet seg siden åpningen. I dag er det en “gastrobeer” som i tillegg til et utvalg av øl på fat og på flaske har en meny som blander “gjenoppfinnelser av typiske retter fra Malaga, middelhavspreg og noen ølklassikere”.

Calle Carretería, 73, 29008 Malaga. Telefon: 744 61 34 93. www.lamadriguerabar.com

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter