Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo fra Partido Popular ønsker å stenge avdelingen til det spanske språkinstituttet Cervantes på Gibraltar. I følge utenriksministeren er det ikke behov for et slikt senter på stedet fordi halvøya er spansk territorium og alle som bor der allerede snakker spansk, «utenom apene». I et tv-intervju betegner den kontroversielle PP-politikeren åpningen av senteret for fire år siden som «absurd».
Cervantes-senteret på Gibraltar ble åpnet i 2011 av regjeringen Zapatero (PSOE) som et ledd i det diplomatiske arbeidet mellom Gibraltar, Storbritannia og Spania. Beslutningen om å stenge avdelingen kommer fra dagens PP-regjering og anses som et tydelig signal på partiets misnøye med hvem som har råderetten over halvøya.
Les også: En «kolonial anakronisme»
PP er imidlertid ikke alene om å mene at senteret bør stenge. I følge den spanske avisen ABC som følger saken har rådet som administrerer Cervantes-instituttene (Consejo de Administración del Cervantes) uttalt at de anser det som riktig å stenge og heller satse på å formidle spansk språk og kultur andre steder i verden.
Siste ord i saken er det imidlertid regjeringen Rajoy som har. ABC mener en eventuell nedleggelse av senteret har en «åpenbar politisk dimensjon» og vil bli tolket som en beskjed til regjeringen i London og til gibraltarske myndigheter om at Spania ikke trives med motstanden de møter i konflikten om Girbraltar.
Da senteret ble åpnet av PSOEs forrige regjering for snart fire år siden med José Rodriguez Zapatero som statsminister, kunne det i følge enkelte ha blitt ansett som et tegn på at Spania aksepterte girbraltarsk råderett over området. I et nytt tv-intervju betegnet utenriksminister José Manuel García-Margallo (PP) åpning av stedet som «absurd». I følge ministeren er det ikke behov for et slikt senter på stedet fordi halvøya er spansk territorium og alle som bor der allerede snakker spansk, «utenom apene».
Uttalelsene fra utenriksministeren er imidlertid bare en av flere kontroverser de siste årene. Etter at Partido Popular tok over regjeringsmakten i slutten av 2011 har forholdet mellom Spania og Gibraltar blitt kjøligere. Regjeringen har blant annet vært i åpen konflikt om spanske fiskeres rett til å utnytte havet rundt øya. De har også kritisert gibraltarske myndigheter for å drive et skatteparadis der spanjoler har kunnet skjule penger for spanske skattemyndigheter. I tillegg påstår Spania at Gibraltar gjør for lite for å stoppe smuglingen av billig tobakk som selges på britisk side, en virksomhet som hvert år koster spanske myndigheter millioner av euro i tapte skatteinntekter.
Les også: Anklager Spania for brudd på britisk suverenitet
Den manglende entusiasmen fra spansk side for Cervantes-senteret på Gibrlatar har angivelig også vært synlig gjennom instituttets lave profil på stedet. Senteret ble åpnet i 2011 men er ikke offisielt innviet av noen representant for spanske myndigheter og bygningen der instituttet ligger har aldri båret det spanske flagget. Senteret har imidlertid tilbudt kurs i spansk til innbyggerne på Gibraltar og stått for kulturelle arrangementer herunder feiringen av den spanske nasjonaldagen 12. oktober (Día de la Hispanidad ).
Foto: Berberaper (magot) på Gibraltar.