Vil begrense antallet nye turist-leiligheter

Publisert

I takt med at turismen tar seg opp igjen på Kanariøyene, øker bekymringen for konsekvensene av det økende antallet korttidsutleiere. For å få bukt med dette fenomenet planlegger de regionale myndighetene å innføre en “nullvekstpolitikk” i bestemte områder.

Prosjektet er fortsatt på idéstadiet, og de regionale myndighetene understreker at de ikke har til hensikt å forby ferieutleie, men å stille strengere krav. Myndighetene på Kanariøyene planlegger å innføre en “lov for bærekraftig regulering av turistinnkvartering” neste år. Turistkoordinator Miguel Ángel Rodríguez oppfordrer publikum til å komme med kommentarer og konstruktive forslag til den fremtidige loven. Det melder avisen El País.

Debatten om ferieutleie har blusset opp igjen etter at Rodríguez holdt møter med interessenter på flere øyer for å forklare de regionale myndighetenes planer. I dag finnes det 47 051 regulerte ferieboliger på Kanariøyene, med til sammen 195 532 sengeplasser. Denne typen innkvartering står allerede for 33 prosent av den totale turistkapasiteten i regionen og utgjør 3,6 prosent av den totale boligmassen. Dette er den nest høyeste andelen i Spania, bare overgått av Balearene, der ferieleiligheter utgjør fem prosent av turistsengene.

Kanariøyenes turistkoordinator advarer om at antallet ferieboliger har økt med 4 504 på bare ni måneder. Denne økningen har ført til merkbare endringer i flere områder, blant annet i La Oliva på Fuerteventura, der disse boligene nå utgjør hele 30,8 prosent av alle boliger. Andre byer med betydelig økning er Adeje på Tenerife med 14,8 prosent og San Bartolomé de Tirajana på Gran Canaria med 12 prosent.

Ifølge den regionale regjeringen er konsekvensen av denne raske veksten en utvikling mot et stadig mer turistorientert samfunn som begrenser innbyggernes mulighet til å finne en anstendig bolig. Det er ikke tilfeldig at Kanariøyene er den regionen der prisen på brukte boliger økte mest i oktober, ifølge eiendomsportalen Idealista. Tilbudet av permanente boliger til leie på Kanariøyene har gått ned med 22 prosent de siste fire årene.

De regionale myndighetene understreker at de ikke ønsker å forby ferieutleie, men å sørge for at det finnes klare regler og begrensninger for utbredelse og lokalisering. Målet er å kontrollere den raske ekspansjonen av fritidsboliger og sikre retten til en verdig bolig for alle innbyggere.

Fremveksten av ferieboliger, takket være plattformer som Airbnb, er et globalt problem som har begynt å skape bekymring på mange reisemål som er avhengige av turistnæringen. Dette har ført til nye regler og restriksjoner i flere områder rundt om i verden for å håndtere konsekvensene for samfunnet og boligmarkedet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter