Tusenvis protesterer mot masseturisme på Kanariøyene

Publisert

Demonstrantene krever turiststopp, og hevder at den nåværende modellen har gjort livet uoverkommelig og miljømessig uholdbart for innbyggerne.

Tusenvis av mennesker protesterte på Tenerife lørdag med krav om at den spanske øya midlertidig skal begrense turistankomstene.

Med plakater med teksten “Folk bor her” og “Vi vil ikke se øya vår dø” krever de at korttidsleie og hotellbygging, som driver opp boligkostnadene for lokalbefolkningen, stanses.

Demonstrantene får støtte fra miljøgrupper som Greenpeace, WWF, Ecologists in Action, Friends of the Earth og SEO/Birdlife.

“Vi er ikke imot turisme, vi er imot en modell som har ført til en forringelse av landet vårt, av folket vårt, fordi profitten og veksten i turismen ikke gjenspeiles i samfunnet”, sier Rosario Correa, sekretær for plattformen “Salvar Chira-Soria”.

Elleve personer fra Canarias se Agota har fastet i en uke for å protestere mot oppføringen av to ekspansive luksusprosjekter sør på Tenerife, som de mener er ulovlige og helt overflødige.

Ifølge politiet deltok rundt 20 000 mennesker i demonstrasjonene, men arrangørene hevdet at tallet var nærmere 50 000, noe som ble rapportert av den spanske TV-stasjonen TVE.

Rosario Correo, en av demonstrantene, sa til TVE: “Vår holdning er ikke anti-turisme. Vi tar bare til orde for et skifte fra dette rammeverket som tillater en grenseløs ekspansjon av turismen.”

Demonstranter samlet seg også i Madrid og Barcelona for å uttrykke solidaritet med protestene på Kanariøyene.

I 2023 tok øyene imot 13,9 millioner besøkende, mens den fastboende befolkningen ligger på 2,2 millioner. Turismen bidrar med omtrent 35 prosent av øygruppens BNP, og genererte 16,9 milliarder euro bare i 2022.

Lokalbefolkningen hevder imidlertid at næringen utarmer naturressursene og driver opp leieprisene, noe som gjør dem stadig mer uoverkommelige.

Tall fra Spanias nasjonale statistikkinstitutt viser at 33,8 prosent av innbyggerne på Kanariøyene lever i fattigdom eller sosial ekskludering, noe som er den høyeste andelen sammenlignet med alle andre regioner, bortsett fra Andalucía.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter