Tenerifes Kon-Tiki «feber»

Publisert

24. august ble den nye Kon-Tiki-filmen satt opp på norske kinoer og med det har det oppstått en aldri så liten Kon-Tiki-feber i landet. Folk valfarter til kinoene og reise -og flyselskapene merker økt pågang om å reise til Tenerife og de andre Kanariøyene.

På Moss Lufthavn Rygge er det en egen utstilling – «Thor Heyerdahl – Kon-Tiki and the Value of an Oscar». Utstillingen har en spennende historie, for da filmen Kon-Tiki i 1951 vant Oscar for beste dokumentar ble det helt avgjørende for Thor Heyerdahls videre virke.

IMG_6381

-Oscar ga Heyerdahl muligheter til å legge ut på nye ekspedisjoner, boksalget tok av og billettinntektene fra filmen kom godt med. Ved senere ekspedisjoner hadde Heyerdahl alltid med et eget filmcrew. Utstillingen viser Thor Heyerdahls viktigste bragder, gir oss et innblikk i viktigheten av Oscar og det er også viet plass til den nye filmen, sier Tangen jr.

Pyramidene på Tenerife
Thor Heyerdahl, ble født i Larvik, 6. oktober 1914 og døde i Italia 18. april 2002. Heyerdahl var eksperimentell arkeolog, forfatter og eventyrer. Han var svært omstridt i mange fagmiljøer, men sto alltid oppreist og hadde kullsviertro på sine egne teorier. Thor Heyerdahl mottok en rekke ærespriser og hedersbevisninger.
Den norske eventyreren satte dype spor etter seg mange steder. Et av stedene var utvilsomt Tenerife, der også Heyerdahl bodde en lang periode av sitt liv. I begynnelsen av 90-tallet leste Thor Heyerdahl i en lokalavis om pyramidene på Tenerife.

Det var en allmenn oppfatning at pyramidene var tilfeldige steinhauger satt opp bønder som hadde ryddet jorda, men Heyerdahl forsket og gravde ut området ut fra teorien om at pyramidene var bygd etter samme prinsipp som i blant annet Mexico, Polynesia og Peru.

Tenerifes store sønn

KT_101_88_EDIT_smaller2
Pyramidene i Guimar , tre kvarters reise fra feriestedene og de innbydende strendene, viste seg å være noe helt annet enn tilfeldige steinhauger, for hver eneste stein er plassert med den flate siden ut. Trappene ligger alltid på vestsiden, slik at man ser solnedgangen. På toppen av pyramidene ligger et flat steinplatå og pyramidene er laget slik at de vender mot solnedgangen om sommeren og soloppgangen om vinteren. Det er i alt seks bevarte pyramider og den største pyramiden er 15 meter høy. Trappetrinnene er en til to meter.

I dag er pyramideparken en av de største turistattraksjonene på ferieøya Tenerife. I utgangspunktet skulle området blir en parkeringsplass, men takket være Thor Heyerdahl og ikke minst hans gode venn, skipsreder Fred Olsen ble område utviklet til et museumsområde. Heyerdahl ble for øvrig utnevnte til «adoptert sønn» av Guimar og har fått en egen gate oppkalt etter seg. Huset Thor Heyerdahl bodde i på Tenerife er fredet. Nå er det mulig å se utstillingen «Thor Heyerdahl, mannen og myten» samt i akta fartøyene Ra & Ra II, Kon-Tiki og Tigris i Pyramideparken.
-Interessen for Kanariøyene henger nok i hovedsak sammen med at øygruppa som helhet utfyller hverandre, men det er klart at den nye Kon-Tiki-filmen bidrar også til økt oppmerksomhet, sier presseansvarlig ved turistavdelingen til Spanias ambassade i Norge, Karen Sand.

Verdt et besøk
Totalt 96 575 nordmenn besøkte Tenerife i løpet av 2011. I perioden januar til juli i år, så har 57 228 nordmenn besøkt øya. Det er en økning på 9,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Skal man tro reisebyråenes mottatte bestillinger for vinteren holder populariteten seg oppe.
-Tenerife har bokstavelig talt noe for enhver smak, både for store og små. Hvalobservasjon er spennende. Men god mat med mange lokale produkter som honning og vin er det også verdt å smake på. Verdensarvbyen La Laguna bør også besøkes, påpeker Karen Sand.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter