– Vi har aldri solgt så mye hus

Publisert

Det har vært vanskelig å få tak på eiendomsmegler Mona Nielsen. Aldri før har det vært så travelt på kontoret på Orihuela Costa. To år med restriksjoner og lyst på ny bolig på Costa Blanca har plutselig blitt forløst. Samtidig melder utbyggernes organisasjon APRIM om logistikkproblemer og stigende priser på byggevarer som vil bidra til å presse prisene oppover.

– Vi har aldri solgt så mye hus, aldri heller hatt så stor pågang av kunder som vil selge for å kjøpe noe større, mindre eller på et annet sted i området, sier den norske megleren.

Nordmenn er tilbake i markedet for fullt

Norge var blant de siste som åpnet for reise til Spania. Ola og Kari har i stor grad vært utenfor markedet siden man i Spania åpnet samfunnet igjen tilbake i 2020. Briter, franskmenn og spanjolene selv ble raskt svært aktive igjen. Under lang hjemmekarantene ble drømmer ekstra modne og folks behov for en annen type bolig ofte enda mer prekær. Men nå er nordmenn igjen svært aktive.

– Det koker her nå og det har det gjort siden juli, forteller eiendomsmegleren til SpaniaPosten.

– Akkurat nå er både de som selger og kjøper norske, svenske, franske og britiske, i tillegg til de mange spanske. Det er også store mengder jobb på administrasjonskontoret LN Tax Fiscal.

Har solgt bolig i Spania siden 1998

Det var midt på 80-tallet Mona Nielsen flyttet fra Larvik til solfylte Spania. Meglerbedriften startet hun i 1998, sammen med Morten Lundquist. Starten var et kontor i garasjen på La Siesta utenfor Torrevieja.

Nå over 20 år senere har bedriften passert et dusin ansatte. I 2012 flyttet man inn i egne lokaler på Los Altos i Orihuela Costa. Det ble for for trangt etter få år. Etter å ha vokst mer kjøpte man også nabobygget i 2017 for å gi plass til søsterbedriften «LN TAXFISCAL» som håndterer formaliteter for både privat-kunder og bedrifts-kunder.

JUBILEUM I 2019. Nye og gamle kunder var innom for å markere 20års-dagen tilbake i 2019 på Orihuela Costa.

Norskeid bedrift, men alt internt går på spansk

– Vi er godt rustet men det er stort arbeidspress og vi må være strikte med avtaler og organisere oss godt, så går det.

Dinbolig.com har holdt det gående hele veien gjennom pandemien. De ansatte ble aldri permittert, selv ikke når var på det mørkeste. På vei ut av pandemien økte arbeidsmengden og man se etter flere medarbeidere. Til en stilling utlyst kort tid tilbake var det et femti-talls søkere. Det ble gjort 20 innledende intervjuer som ledet frem til ansettelse av to nye medarbeidere.

Staben på Orihuela Costa har økt jevnt og trutt siden oppstarten i 1998. Ved utgangen av pandemien har man måtte utvide med ytterlig to nye ansatte… og en katt.

– Både med tanke på utdannings og erfaring fikk vi akkurat det vi kunne ønske oss til begge de administrative stillingene som ble lyst ut. Det var ikke lett da det er masse godt kvalifiserte kandidater der ute, sier Mona.

– Nå er vi imidlertid så heldige at våre to nye medarbeidere er både språkmektige og svært godt kvalifiserte. Hos oss er fellesspråket internt spansk så det var jo et “must”. Det er ikke mange som er hundre prosent trespråklig skriftlig og muntlig.

Boligprisene skal opp 10%

Økende priser på byggvarer bidrar til å presse prisene oppover. Forsinkelse i leveranser er også en faktor som øker kostnaden på nye bygg. APRIM, Asociación de Promotores de la Región de Murcia, organisasjonen for utbyggere i Murcia har kalkulert at disse faktorene i snitt øker material-kostnaden med 22,2%. Byggesektoren er de som merker problemene knyttet til logistikk-problemene som kommer av en mangel på containere og kapasiteten i havner og på skip.

Utbyggerne sier det er svært vanskelig å legge denne økte kostnaden over på sluttkunden. Utbyggerne er forpliktet til å overlevere nye bygg til bestemt tid og bestemt pris. Men knapphet på byggevarer vil utvilsomt bidra til å presse prisene på boliger oppover.

Les også: Spania har tilpasset seg demokratiet i rekordfart

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter