Tror boligprisene vil stabilisere seg

Publisert

Ratingbyråene Moody´s og Fitch mener boligprisene i Spania vil stabilisere seg. Tall for andre kvartal i år viser en årlig prisstigning som ikke har vært høyere siden før sammenbruddet i markedet i 2007. I følge ekspertene er markedet imidlertid ikke på vei mot en ny boligboble. Analysen fra de to byråene tilsier i stedet en utvikling på lang sikt der prisstigningen vil være mer forsiktig.

Etter syv år med prisnedgang er boligprisene i Spania igjen på vei oppover. Den positive tendensen startet i fjor og har det siste året blitt stadig tydeligere. Tall fra andre kvartal i år viser en årlig økning på mellom 4 og 5 prosent, noe som betyr den sterkeste økningen siden før finanskrisen og sammenbruddet i markedet i 2007. Det har fått enkelte til å spørre seg om man er på vei mot en ny boligboble.

Eiendomsspesialisten Spanish Property Insight referer til analyser som tilsier at svaret nei. De to amerikanske ratingbyråene Moody´s og Fitch tror nemlig begge at prisveksten vil bli mer forsiktig fremover.

I følge Moody´s ser man et marked som er tilbake i vekst med priser som øker stadig mer. Dette er imidlertid en utvikling som ikke vil fortsette med samme styrke på lang sikt. I stedet vil markedet stabilisere seg og man vil få en jevnere prisutvikling.

Fitch mener på sin side at utviklingen vil gå sakte og ujevnt. Selv om markedet ser ut til å ha nådd bunn, vil man til neste år få en langsom og gradvis prisstigning.

At utviklingen i markedet bremses forklares med forskjellige faktorer. Minst en halv million tomme leiligheter og hus står igjen etter byggeboomen, arbeidsledigheten i Spania er på over 22 prosent, lønnsnivået er lavt og ligger under gjennomsnittet i EU og landets demografiske utviklingen går i retning av en stadig lavere andel av unge mennesker i befolkningen.

 

Variasjon i markedet

Det hører også med til analysen at utviklingen i markedet ikke er lik alle steder. Mens man ser tegn til økt salg av boliger og prisstigning i mange byer, er det mindre aktivitet andre steder.

Spanish Property Insight viser til markedsaktøren Solvia (Banco Sabadell) som mener variasjonen i markedet blir spesielt tydelig når man ser på storbyer som Madrid og Barcelona. Sammen med Costa del Sol (Solkysten) trekkes dette frem som steder som nå «leder an» i markedet med prisstigning og høy aktivitet, både i forhold til salg og i forhold til eiendomsutvikling og nye byggeprosjekter.

Generelt beskrives boligmarkedet som styrt av etterspørsel. Før var det i større grad tilbudssiden som satt betingelsene. Nå ser man en utvikling som går mer i retning av at markedene er mindre og mer særegne og der eiendomsutviklerne for å lykkes må forsøke å treffe kundenes behov.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter