Tegn på stabilitet i boligmarkedet

Publisert

Boligsalget i Spania skal ha økt med nærmere seksti prosent i januar sammenliknet med januar i fjor. Det viser tall fra landets notarer. Prisene skal i samme periode ha gått opp med 8,9 prosent. Utviklingen forstås som at man nå er i ferd med å se en stabilisering av det spanske boligmarkedet etter at statens subsidiering i form av skattefordeler utgikk i starten av 2013.

I følge det spanske Consejo General del Notariado skal salget i januar ha økt for alle typer boliger. Salget av leiligheter har gått opp med 55 prosent, eneboliger med nærmere 80 prosent, av disse, bruktboliger med nesten 50 prosent og nye boliger med 100 prosent. Alt i alt ble det solgt 23.368 boliger i Spania i januar, noe som tilsvarer en økning på 59,2 prosent sammenliknet med januar i fjor.

Samtidig med økningen i antall solgte boliger, ser man også en økning i prisnivået. Den gjennomsnittlige prisen per kvadratmeter skal i januar ha vært på 1.294 euro, noe som innebærer en økning på 8,9 prosent. Dermed er tendensen til prisnedgang fra de siste ni månedene brutt, noe rådet for notarer mener vitner om en stabilisering av markedet.

Tallene er riktignok i konflikt med tidligere opplysninger fra den nasjonale statistikkbyrået Instituto Nacional de Estadística (INE). INE har allerede lagt frem en analyse som viser at boligsalget gikk ned med over tjue prosent i januar og ikke opp med nærmere seksti prosent slik den nye informasjonen tilsier. Consejo General del Notariado mener imidlertid at INE tar feil. I følge dem opererer det nasjonale statistikkbyrået med tall fra Colegio de Registradores de la Propiedad y Mercantiles som kommer med en forsinkelse på én til to måneder. INEs tall for januar er derfor egentlig fra slutten av 2013, mens notarrådets tall er fra måneden januar.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter