Større aktivitet i eiendomsmarkedet

Publisert

I følge ferske tall fra det spanske statistikkbyrået INE økte eiendomssalget i Spania i fjor for første gang siden 2010. Oversikten som nå foreligger viser en salgsøkning på 2,2 prosent sammenliknet med året før. Det skal være salget av bruktboliger som er årsaken til den positive utviklingen med en økning på hele 18,4 prosent. Dette kompenserer for nedgangen i salget av nye boliger på 16,9 prosent.

Selv om de nye tallene fra Instituto Nacional de Estadistica (INE) lover godt for 2015, holdes det noe tilbake på feiringen fra bransjehold. Årsaken er at 2013, som er året det sammenliknes med, regnes som et spesielt dårlig år totalt sett. Økningen på 2,2 prosent for 2014 må sees i lys av dette.

Tallen fra INE tas likevel som et tegn på at trenden i markedet er snudd. Tendensen har lenge vært positiv når det gjelder salg til utenlandske kjøpere. Samtidig ser man at interessen også øker blant spanjoler. Utviklingen henger sammen med at det generelt går bedre for spansk økonomi og at landets banker igjen er villige til å gi boliglån til sine kunder.

I følge analyser hos avisen El País og den nettbaserte eiendomsportalen Idealista må man også ta med i beregningen at prisnivået i markedet er betydelig justert. Nedgangen er i dag i ferd med å avta men prisene har i gjennomsnitt gått ned med rundt 40 prosent siden 2007. Det påpekes samtidig at det er stor variasjon i markedet. Prisnedgangen er for eksempel langt mindre på steder der etterspørselen etter boliger har vært jevnt høy.

Mens prisene i dag fremdeles går nedover på avsidesliggende steder med stort tilbud og lite etterspørsel har man allerede sett tegn på en begynnende prisstigning i mer attraktive deler av landet, spesielt i områder langs kysten og på steder som ligger i tilknytning til større byer.

Les også: IMF: Boligmarkedet har nådd bunn

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: