Løser boligeieres utfordringer knyttet skatter, arv og formaliteter

Publisert

Boligeiere og boliginvestorer kan nå løse «alle» juridiske og skattemessige problemer knyttet til det å eie bolig i Spania. Det nye servicekontoret TAXFISCAL bistår med alt fra årlig selvangivelse for ikke-residente, finansiering, forsikring til arv og skatteplanlegging.

Veteran-megler Mona Nielsen bør være kjent for mange på Costa Blanca. I 20 år har hun drevet Eiendomsmegler “Lundquist & Nielsen” også kjent som LNDINBOLIG. I 2018 har hun i stillhet åpnet søsterbedriften LNTAXFISCAL som ordner selvangivelse for ikke-residente i tillegg til å løse en rekke formaliteter for boligeiere.

Den nye bedriften kom ut av klare behov og etterspørsel, forteller Mona Nielsen til SpaniaPosten. Både hennes egne kunder over mange år og andre i området trengte jo noen som kunne ordne ting knyttet til skatt og formaliteter.

– Etter at vi i mange år har sendt folk til andre har vi nå etablert et eget servicekontor, altså LNTAXFISCAL, hvor det er erfarne folk som er dedikert til å løse dette. Det har blitt mindre hodebry for meg selv nå som vi har dette kontoret oppe og går, sier Mona Nielsen.

– Andre meglere har også sett verdien av det vi gjør og bruker våre tjenester som forsikring for deres egne operasjoner.

Bedriftens nye kontorer ligger i et eget nytt bygg nesten vegg i vegg med meglerkontoret på Los Altos i Orihuela Costa like syd for Torrevieja.
Bedriftens nye kontorer ligger i et eget nytt bygg nesten vegg i vegg med meglerkontoret på Los Altos i Orihuela Costa like syd for Torrevieja.

Bedriftens nye kontorer ligger i et eget nytt bygg nesten vegg i vegg med meglerkontoret på Los Altos i Orihuela Costa like syd for Torrevieja. På laget har Mona fått med seg et svært erfarent internasjonalt og flerspråklig team. Cathy Sánchez Romero har over 20 års erfaring fra et spansk asesoria, altså det rådgivningskontoret det er vanlig å bruke til å løse formaliteter i Spania. Laila Moreno, opprinnelig fra Oslo, har bakgrunn innen eiendomsmegling og advokatbransjen. Lola Fernandez er kjent for mange skandinaver, hun har jobbet hos notarius, i sameieadministrasjon og mange år på servicekontor på Costa Blanca.

Selvangivelse for ikke residente i Spania

Etter å ha solgt bolig på Costa Blanca i 20 år er porteføljen stor av både kjøpere og selgere. Og blant dem er det tusener som har trengt en lokal representant for å bistå med formaliteter rundt det å eie bolig i Spania. Det handler ikke bare om å løse og forhindre problemer. Ikke-resident er etter spansk lov pliktig av å ha en skatterepresentant i Spania, altså en person eller en bedrift som representerer boligeier og da er spanske myndigheters kontaktpunkt.

Løser formaliteter for utleie-investorer

Svært lave priser på bolig i Torrevieja-området har fristet mange norske små og mellomstore-investorer til å kjøpe eiendom her med tanke på utleie. Boligene skal i en del tilfeller registreres i Valencia-regionens register for turistboliger, det skal føres regnskap og skattes av dette i Spania. Alt dette er tjenester LNTAXFISCAL utfører for sine skattekunder. Nielsen sier til SpaniaPosten hun også har revisor og advokat direkte tilknyttet så de kan få tydelige svar og løsninger i vanskelige tilfeller.

Å eie en bolig i Spania betyr også at man må sørge for at man alltid er ajour med lokale skatter og avgifter. Leier man ut boligen følger det med noe papirarbeid her også.

Arv i Spania og spansk testamente

Skatteplanlegging med tanke på arv av eiendom i Spania er et tema som ofte skaper hodebry. Arveskatt kan bli høy i Spania og byråkratiet rundt prosessen kan være vrien selv for spanjoler. Desto verre om ikke kjenner systemet, språket eller bor i landet. Mange arvinger har blitt sittende igjen med “brøkdeler” etter at alle skatter er betalt i Spania og prosessen er ferdig med tilhørende dyre advokatutredninger. Relativt enkel planlegging og korrekt oppført spansk testamente forebygger slike problemer og reduserer kostnadene betraktelig. Oppsett og tinglysing av testamente er blant de tjenestene man løser på det nye kontoret.

Bankkonti og lån til bolig

LNTAXFISCAL er samarbeidspartner med en rekke banker i Spania, Deutsche bank, Banc Sabadell, Bankinter osv. Selskapet kan bistå med alt fra kontakt med valutamegler oppretting av konto, til boligfinansiering eller kansellering av lån hos notar og i eiendomsregisteret når man selger boligen.

Nye lover om hvitvansking av penger i EU gjør at mange kunder har opplevd at bankene har blokkert kontoen på grunn av manglende oppdatering av personalia og identifikasjon. Da vil faste trekk stoppe og fordringer bli stående ubetalt og i verste fall vil kunden få stengt av tilførselen av strøm, vann og Internett. Da vil servicekontoret bistå sine skattekunder med å få på plass alt det formelle.

Siden april 2018 har det nye servicekontoret vært i drift. Bedriftens nye kontorer ligger i et eget nytt bygg nesten vegg i vegg med meglerkontoret på Los Altos i Orihuela Costa like syd for Torrevieja.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter