Rekordhøy byggeaktivitet i Alicante-provinsen, ferieboliger driver etterspørselen

Publisert

I løpet av de første seks månedene er det påbegynt bygging av 5 018 boliger i Alicante-provinsen, 77 % flere enn i fjor. Byggesektoren i Alicante opplever den beste starten på året siden eiendomsboblen sprakk for 15 år siden.

På grunn av den kraftige salgsboomen de siste to årene og den fortsatt sterke etterspørselen fra utenlandske kjøpere har utbyggerne i provinsen fremskyndet lanseringen av nye prosjekter til nivåer man ikke har sett siden 2008.

Selv om det allerede i årets første kvartal var en økning på over 50 % i igangsettingen av nye boliger sammenlignet med året før – med 2 017 utstedte byggetillatelser – representerer tallene som ble registrert mellom april og mai en dobling av byggetakten i 2022, med totalt 3 001 enheter, ifølge data publisert onsdag av Colegio Oficial de Aparejadores, Arquitectos Técnicos e Ingenieros de Edificación.

Med disse tallene ble første halvår avsluttet med totalt 5 018 nye boliger, 77 % flere enn i samme periode året før, noe som, ikke å forglemme, alltid har store konsekvenser for sysselsettingen i provinsen.

“Tallene for kvartalet er eksepsjonelle”

“Tallene for kvartalet er eksepsjonelle, og hvis frykten for en nedgang ble skremt bort i løpet av årets tre første måneder, er det i dag bekreftet at sektoren er veldig sterk på nivåer som ikke er nådd siden 2008 med sitt beste kvartal siden det året,” sier presidenten i foreningen, Carlos Casas.

Når det gjelder fordelingen på regioner, blir Vega Baja igjen den store motoren i eiendomssektoren i Alicante, med nesten 45 % av husene som bygges i avgrensningen, med 2 294 visum, dobbelt så mange som i fjor.

Orihuela skiller seg ut med 693 igangsatte boliger i første halvår, en økning på 55 %, og Torrevieja med 525 igangsatte boliger, en økning på 247 %.

Dette er imidlertid ikke de eneste kommunene i området der kranene igjen er på vei opp: I Pilar de la Horadada ble 296 prosjekter godkjent, en økning på 640 %, og i Guardamar del Segura ble 264 prosjekter godkjent, en økning på 125 % fra året før.
Småbåthavner

Det er også verdt å merke seg den forbedrede situasjonen i marinaene, der byggingen også doblet seg i forhold til året før, med 1351 nye godkjenninger. I dette tilfellet er Denia den byen som leder an i eiendomsaktiviteten, med hele 433 nye boligbyggingstillatelser, fem ganger så mange som i 2022.

Like oppsiktsvekkende er situasjonen i Benidorm, som med 398 godkjenninger i første halvår er ni ganger flere enn ved inngangen til 2022. Finestrat har på sin side lagt til 232 nye boliger.

Når det gjelder Alicante by oppveies den svake nedgangen i provinshovedstaden, der det ble igangsatt 506 boliger, en nedgang på 2,3 %, av nye prosjekter i Mutxamel (182 godkjenninger, opp 391 %) og fremfor alt i Sant Joan, med Nou Nazaret-området (235 igangsatte boliger, opp 1 282 %).

Tregt i innlandet

I motsetning til dynamikken i kystområdene viser dataene en nedgang i aktiviteten i innlandet. I storbyområdet Elche ble det igangsatt 490 boliger, en nedgang på 20,6 %, mens resten av innlandsfylkene bare registrerte 74 godkjenninger, en nedgang på 11,9 %. I viktige byer som Alcoy og Elda ble det kun igangsatt to boliger hver, noe som tyder på at det dreier seg om private prosjekter.

En situasjon som overhodet ikke overrasker generalsekretær Jesualdo Ros i den provinsielle utbyggerforeningen (Provia), som påpeker at det er fritidsboliger for turister som for tiden er den største etterspørselen i området, særlig fra utlendinger, noe som også gjenspeiles i de siste salgstallene.

“Etterspørselen etter turistboliger er fortsatt stor, og det er praktisk talt ingen utbyggere som har noe igjen. I denne situasjonen er det logisk at forretningsfolk har bestemt seg for å sette i gang nye prosjekter”, sier Ros, som erkjenner at stabiliseringen av materialprisene de siste månedene også har hatt betydning, etter oppgangen i forbindelse med pandemien og krigen i Ukraina.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter