Prisøkning for nye boliger på 13 %

Publisert

Å kjøpe nytt i Spania er klart dyrere enn for bare et år siden. Det viser tall fra spanske notarer Centro de Información Estadística del Notariado. Fra april i fjor til april i år hadde prisen på nye boliger økt med hele 13,8 prosent. Det gir en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 1.938 euro. I følge analysene vil prisøkningen kunne bidra til å bremse etterspørselen på lengre sikt.

Også for bruktboliger ble det prisvekst, men ikke like kraftig som for nye boliger. Transaksjonene som ble gjort i løpet av april viser at prisene på brukt gikk opp med 2,7 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Det gir en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 1.456 euro. I følge tallene fra Centro de Información Estadística del Notariado økte salget av brukt i samme periode med 1,2 prosent, mens salget av nye boliger ble redusert med 10,7 prosent. At salget av nye boliger gikk noe tilbake i april, forklares med prisøkningen på 13,8 prosent.

Dersom man ser nye og brukte boliger under ett, fikk man en prisøkning på 2,4 prosent i april måned. Det betyr en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 1.336 euro. Totalt ble det registrert 40.005 transaksjoner, rundt 2 prosent mindre enn i april i fjor. Kvartalsmessige målinger viser imidlertid økning i både salg og priser.

Ved slutten av første kvartal i år hadde prisene gått opp med 7,7 prosent fra siste kvartal i 2016. Samtidig fikk man en økning i boligsalget på 21,8 prosent.

Les også: Boligprisene opp med 7,7 prosent

At markedet fortsetter oppover stemmer også bra med tidligere analyser fra forskjellige aktører i spanske eiendomsbransje, som BBVA, Bankinter, Banco Sabadell og Servihabitat. Skal vi tro ekspertene er det snakk om en moderat og stabil vekst med en salgsøkning på mellom 10 og 15 prosent sammenliknet med 2016. Samtidig vil man få en prisøkning på mellom 3 og 5 prosent.

Les også: Bolig: Moderat og stabil vekst 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter