Nedgang i omsetningen av boliger men prisene holder

Publisert

I mars ble det solgt nesten 20 prosent færre boliger i Spania sammenliknet med samme periode året før.

Tallene for årets første tre måneder viser at det ble solgt 5,6 prosent færre eiendommer i første kvartal enn i samme periode i 2023. Til tross for nedgangen i volumet dette er det ingen tegn til at prisene er i ferd med å begynne å falle.

I 2023 falt antallet boligsalg i Spania med 9,7 prosent, og antallet nye boliglån gikk ned med 17,8 prosent. Sistnevnte var den største nedgangen siden 2013. Inneværende år har startet på samme måte, med unntak av en oppgang i februar. I første kvartal ble det solgt 152 020 boliger, noe som var en nedgang på 5,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra statistikkinstituttet INE. Hovedårsaken til nedgangen i kjøpene anses å være de høye rentene, men i motsetning til tidligere nedgangstider nekter boligprisene å falle. Det skriver avisen El País.

De siste offisielle prisdataene for 2023 indikerer at boligprisene i Spania steg med fire prosent, til tross for fallet i salget. Ifølge eiendomsportalene, som riktignok registrerer startpriser og ikke sluttpriser, har prisveksten fortsatt hittil i år. I april økte boligprisene med 6,9 % på årsbasis ifølge Idealista og med 7,4 % ifølge Fotocasa.

Fortsatt “høy” rente

Den europeiske sentralbanken (ESB) har holdt renten på 4,5 % i flere måneder. Selv om det er forventninger om rentekutt i sommer, og noen banker allerede har begynt å tilby billigere finansiering, har dette ennå ikke ført til flere eiendomskjøp. Årsaken antas å være at prisene fortsatt er høye, og at mangelen på oppsparte midler gjør det vanskelig for mange å kjøpe, særlig unge mennesker som tvinges til å leie til stadig høyere priser.

Den negative utviklingen i første kvartal forklares i hovedsak av nedgangen i boligkjøpene i mars, som falt sammen med påsken. Totalt ble det solgt 44 878 boliger i mars, 19,3 prosent færre enn i samme måned i 2023, som også var det laveste tallet for mars siden 2020, da Spania ble nedstengt på grunn av koronapandemien.

Det største fallet i mars ble registrert på Balearene, der salget falt med 39 prosent. To regioner, Navarra (37,6 prosent) og Kantabria (3,5 prosent), klarte imidlertid å øke boligsalget sammenlignet med samme måned i 2023.

Verken nybygde boliger eller bruktboliger klarte å demme opp for den kraftige nedgangen. I mars ble det solgt 8 971 nybygde boliger, en nedgang på 14 prosent sammenlignet med året før. Antall solgte bruktboliger, som står for 80 prosent av det totale salget, var 35 961, noe som var 20,5 færre enn i 2023.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter