Sunnere marked for ferieboliger i 2019

Publisert

Markedet for ferieboliger i Spania fikk svært hard medfart under finanskrisen. Nå er situasjonen snudd på hodet og markedet er sunnere enn på lenge. Flere tendenser er helt endret og spekulantene er borte.

Flere utlendinger og færre spanjoler som kjøper feriebolig langs kysten

I årene før markedet gikk ned solgte flere store meglere i områder som Torrevieja 60% av sine boliger til Spanjoler mens utlendingene stod for rundt 40% av etterspørselen. Nå er dette motsatt med 70% etterspørsel fra utlendinger og langt lavere aktivitet fra spanjolene selv. Dette gjør også markedet for ferieboliger mindre utsatt for svingninger i den spanske økonomien. Spanjolene ble hardt rammet av krisen, langt mer enn landene i Nord-Europa som i dag står for svært mye av etterspørselen i Spania. Ingenting tyder på at tendensen vil endre seg nå som Europas befolkning blir eldre og eldre. Pensjonister fra hele Europa vil ha sitt sted i varmen og Spanias beliggenhet lengst syd i Europa er uslåelig og landet er det mest tilgjengelige med fly fra Nord-Europa.

Spekulantene er borte fra feriebolig-markedet

Meglerne forteller at flesteparten som kjøper en feriebolig langs kysten av Spania i dag skal bruke den selv eller leie den ut som investering. Den typen kjøper som før krisen kjøpte helt nye boliger for å spekulere i prisøkning og igjensalg er i dag helt borte. Det var nettopp disse som brant seg mest da prisene og etterspørselen falt så kraftig og disse prosjektene endte ofte opp med å bli tatt over av banken som følge av manglende betalingsevne og vilje hos spekulantene.

Flere kresne kjøpere

I mars måned økte prisene i turistområdene mellom fire og åtte prosent sammenliknet med ett år tilbake. Meglerne sier man ser mer klare forskjeller på boliger med riktig kvalitet og beliggenhet sammenliknet med andre man oppfatter som mindre attraktive. Dette ser man på prisene som oppnås og omsetningshastighet. Det er alltid mye boliger for salg i ferieområdene så de som kjøper har normalt et godt utvalg og prisene er fortsatt vesentlig lavere enn noen år tilbake selv om det er store regionale og lokale variasjoner på hvordan prisene har endret seg både opp og ned.

Meglerne peker på enkelte tendenser i markedet for nyere boliger hvor man ser at f.eks. størrelsene på terrasser øker og for utlendinger som kjøper bolig i Spania er nettopp terrassen noe man ser mer på enn før. Formålet med en bolig i solen er nettopp å kunne tilbringe tid ute i varmen.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter