Her er de mest lønnsomme stedene å investere i feriebolig

Publisert

Å kjøpe feriebolig på spanske-kysten for utleie har for mange blitt en svært lønnsom investering.

Lav Euro-rente, lave boligpriser, økende utleiepriser og nye utleieplattformer har ført til økende interesse for å kjøpe langs kysten av Middelhavet med tanke på utleie.

Leieprisene i Spania har økt kraftig. mange steder øker leieprisen langt mer enn pris ved kjøp.

I en større analyse av markedet ser vi store forskjeller på avkastningen man oppnår. Det er store forskjeller på hva det koster å kjøpe en feriebolig langs kysten av Spania, det samme gjelder også hvor mye leietakere betaler ved ferieleie.

Å se seg blind på høye utleiepriser er ingen god oppskrift på avkastning. Det er forholdet mellom pris ved kjøp og pris ved utleie som bestemmer avkastning på investeringen. Ikke overraskende kommer steder med lave priser ved kjøp svært godt ut Torrevieja er blant de feriebyene som kommer best ut men Barcelona kommer nesten på bunnen av listen, storbyen er blant de mest kostbare i Spania for å kjøpe bolig. Avkastningen i Marbella kommune er blant de dårligste til tross for at kommunen har noen av de høyeste prisene ved utleie.

Nøkkelen til de høye prisene ved ferieutleie er klassisk tilbud og etterspørsel. Vi har sett nye rekorder for antallet turister som kommer til Spania over flere år nå. Det lages ikke flere meter med kyst mens det publikum som vil til stranden når det er ferie øker. Man kan se til f.eks. Balearene og da spesielt Ibiza hvor utleieprisene i høysesongen når nær “astronomiske” nivåer. Selv gamle biler kan parkeres ute i hagen og leies ut til turister. Senger plasseres ute på balkonger og små soverom utstyres med flere køyesenger for å leies ut på Airbnb. Det kan ikke bygges stort mer ute på øyene og både Costa Blanca og Costa del Sol har sitt metningspunkt når det gjelder boliger nære stranden.

Ikke gull i alt som skinner

Men ikke alle kystområder ser like god avkastning. I Javea har man passert toppen. Byen har ett stort antall ferieboliger, området er pent og sandstranden er nære sentrum. Men avkastningen her er på 2.5% noe som er langt under gjennomsnittet. Mange faktorer bidrar til dette men Javea lider av å ha et relativt lite kystområde men svært mange ferieboliger. Det gjør det i overkant trangt på stranden i høysesongen og det store antallet ferieboliger har åpenbart ikke nok etterspørsel.

Brutto avkastning ved utleie i April:

Algeciras 6.6%

Torrevieja 7.5%

Santa Pola 5.6%

Valencia 5.3%

Alicante 5.2%

Benidorm 5.0%

Benalmádena 5.0%

Mijas 4.9%

Manilva 4.9%

Altea 4.6%

Orihuela 4.5%

Estepona 4.5%

Fuengirola 4.5%

Barcelona 4.3%

Calpe 3.8%

Marbella 3.6%

Nerja 2.1%

Enkelte byer utmerker seg med økende eller fallende utleiepriser:

Santa Pola +5.2%

Estepona -3.9%

Nerja +3.9%

Hvor lang er utleie-sesongen?

Lengden på leiesesongen er ikke tatt med i denne undersøkelsen. Noen kommuner, spesielt de som kun har «sol og strand» har bare etterspørsel i høysesongen som da er påskeferien samt juli og august. Andre steder har en vesentlig lengre høysesong, spesielt storbyer eller byer hvor turister er aktive hele året. I enkelte småbyer kan overvintrende pensjonister være gode leietakere i lavsesongen. På Kanariøyene er høysesongen vintermånedene og spesielt rundt jul og nyttår kan man oppnå svært gode utleiepriser.

Les også vår artikkel om finansiering og lån til bolig i Spania

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter