Din feriebolig, deres fattidom?

Publisert

En for stor del av økonomien på Costa Blanca er basert på residensiell turisme og ferieboliger. Kjøp av ferieboliger gir begrensede inntekter over tid og en dårlig fordeling av resurssene. En stor andel av de som kjøper bolig er pensjonister en gruppe som bruker mindre penger og skaper mindre økonomisk aktivitet enn befolkningen i snitt.

Tallene som viser dette kommer fra INE. Den spanske statens institutt for statistikk.

En økonomi basert på bygging og salg av nye boliger er svært sårbar når boligkjøperne uteblir. Tallene som er lagt frem av Universitetet i Alicante viser at fattigdommen nå er størst akkurat der hvor det har vært satset mest på «residensiell turisme». Til tross for at byggesektoren nå øker sin aktivitet har det vært stille i mange år nå. Dette har slått hardt ut for de mange som har livnært seg i byggebransjen eller som leverandører og underleverandører.

Områdene med størst fattigdom er Marina Alta (Calpe og nordover) samt Vega Baja (Området syd for Alicante, inkludert Torrevieja ned til Murcia provinsen). I Marina Alta har en gjennomsnittlig husholdning en inntekt på 9.479 Euro. I Vega Baja 10.246, begge tallene er langt under landsgjennomsnittet.

Marina Baixa hvor Alfaz del Pi ligger har marginalt høyere inntekter. En gjennomsnittlig husholdning har her en inntekt på 11.387 Euro. Mye fjell i området har begrenset byggeaktiviteten i områder her over lang tid, så oppbremsingen som følge av finanskrisen slo mindre hardt til her. Inntektene her er uansett under gjennomsnittet for både Alicante provinsen (12.010 Euro) og Valencia regionen under ett som er 13.305 Euro.

Tradisjonelle sektorer som jordbruk ble i stor grad ignorert så lenge det var høy etterspørsel etter arbeidskraft i byggesektoren. Den rikdom ungdommen ser rundt seg gjør det også vanskelig å rekruttere folk til yrker med lavere inntekter.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter