12.4 C
Alicante
30.4 C
Málaga
20.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Bråstopp for boligmarkedet

Det spanske boligmarkedet får som følge av Corona-utbruddet en bråstopp. Så lenge ingen kan gå på visning kjøper heller ingen nye boliger. Eksperter estimerer et fall i antallet omsatte boliger på rundt 20%.

Antall omsatte boliger for årets første kvartal blir «katastrofalt». Om andre kvartal blir bedre kommer helt an på når de omfattende krise-tiltakene lettes på.

Corona-viruset kom på en tid hvor det spanske boligmarkedet allerede var relativt «rolig» etter ett lengre tid med økende aktivitet. Brexit, global økonomisk usikkerhet og uklare nye juridiske tiltak hadde allerede dempet markedet noe.

Ansatte i byggebransjen er blant de som fortsatt kan gå på jobb. Mange byggeplasser har fortsatt aktivitet. Det betyr at byggeprosjekter som allerede er i gang går videre. Men investorers lyst til å sette i gang nye prosjekter i løpet av 2020 blir trolig mindre.

Hvor går markedet for ferieboliger i Spania?

Det er for tidlig å trekke sikre konklusjoner men historien kan ofte gi oss en pekepinn.

Tendenser fra finanskrisen, som slo hardt ut i Spania, kan gi en pekepinn på hva vi vil se i markedet for ferieboliger. Den spanske økonomien faller raskere og stiger raskere enn økonomiene i f.eks. Nord-Europa. Og statens finansier gir mindre rom for å støtte økonomien enn f.eks. Norge som har «uendelige» ressurser i oljefondet.

Under finanskrisen falt boligprisene i de spanske storbyene oftest betydelig mer prisen på ferieboliger deler av kysten. Når det er sagt steg prisene i storbyene voldsomt når markedet bedret seg. Markedet for ferieboliger er mer komplekst og drevet av lokale faktorer.

Deler av markedet er drevet av pensjonister fra Nord-Europa som vil få sine pensjoner uansett. Andre deler av markedet er mer flyktig og folk bruker penger på «luksus» når man føler det er overflod. En observasjon av finanskrisen var at de med penger, fortsatt har penger, så flere prosjekter i luksus-segmentet ble realisert.

Vil folk investere i livskvalitet?

Når nyhetene er preget av tall om nye døde daglig og folk tilbringer mye tid isolert, borte fra sine kjære og vanlige aktiviteter er det naturlig å forvente at mange vil gjøre seg noen refleksjoner. Når denne mørke perioden passerer er det mulig vi vi se økt interesse for livskvalitet og mindre materiell fokus hos enkelte. Det er mulig dette vil påvirke folks interesse for feriebolig og i det nasjonale markedet hva type bolig folk velger.

Billige lån i «all synlig fremtid»

Finanskrisen førte til rekordbillige lån til bolig i Spania, i Euro. At renten skal økes er utenkelig i dagens og det fremtidige økonomiske klima.

Relaterte saker

- Advertisement -