Boligprisene steg med 5,7 % i 2016

Publisert

Spanske boligpriser steg med 5,7 prosent i 2016. Det viser offisielle tall fra Colegio de Registradores de España. Samtidig ble det registrert en økning i salg av eiendom på 13,9 prosent. Salgstallene er i samsvar med tidligere beregninger fra statistikkbyrået INE og tilsier den største veksten i markedet siden 2007.

Prisveksten på 5,7 prosent fra 2015 til 2016 er et gjennomsnitt som ikke nødvendigvis er representativ for alle regioner. Eiendomsspesialister beskriver kjøp og salg av bolig i Spania som bestående av mange forskjellige markeder som beveger seg i ulikt tempo. En stor del av disse markedene er i full vekst, mens andre har mindre etterspørsel. Enkelte steder er det fremdeles nedgang i prisene, mens boligmarkedet i storbyer og på populære feriesteder har større etterspørsel og trekker gjennomsnittsprisen opp.

Les også: Boligprisene opp i fjerde kvartal

Når det gjelder den økte aktiviteten i markedet, skyldes den veksten i salget av bruktboliger. I følge tallene fra Colegio de Registradores ble det solgt 18,5 prosent flere bruktboliger i 2016 sammenliknet med året før, mens nye boliger hadde en tilbakegang på 3,2 prosent. Interessen for nye prosjekter er imidlertid i økning, spesielt i storbyer som Barcelona og Madrid.

Totalt sett har eiendomssalget gått oppover i samtlige regioner i Spania. Størst var økningen på Balearene med 30,0 prosent, etterfulgt av Catalonia med 21,1 prosent og Asturias med 17,0 prosent.

Interessen for bolig i Spania fra utenlandske kjøpere er fremdeles høy. Av alle boliger som i følge registreringen ble solgt i 2016 havnet 13,3 prosent på utenlandske hender.

Blant de ikke-spanske kjøperne, er det fremdeles britene som er den største gruppen.

Beregninger fra siste kvartal i fjor viser at briter utgjorde 16,4 prosent av alle kjøpere med annen nasjonalitet enn spansk. Deretter kom tyskere med 9,2 prosent, franskmenn med 8,5 prosent, svensker med 6,4 prosent og belgiere med 6,3 prosent.

Colegio de Registradores de España er en juridisk institusjon, regulert etter spansk lov om boligfinansiering. Institusjonens registreringer er anerkjent og brukes av den spanske stat.

Salgstallene samsvarer i stor grad med tidligere beregninger fra det spanske statistikkbyrået Instituto Nacional de Estadística (INE).

Les også: Største økning i boligsalget siden 2007

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter