13.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Boligprisene opp med 1,9 prosent

Boligprisene i Spania har det siste året gått opp med 1,9 prosent. Det viser tall for november fra det spanske takseringsfirmaet Tinsa. Prisstigningen er sterkere enn for oktober, da den årlig økningen var 0,8 prosent. Den største prisøkningen skjer i storbyene (3,0 prosent), i forstedene (1,4 prosent) og i byene langs Middelhavet (1,4 prosent). På Balearene og Kanariøyene har utviklingen vært mer beskjeden (0,2 prosent).

Dersom man ser på den månedlige utviklingen fra oktober til november ligger eiendomsprisene i Spania omtrent på samme nivå, muligens minimalt lavere. I følge takseringsfirmaet Tinsa stemmer dette godt med at markedet er i ferd med å stabilisere seg.

Den årlige prisstigningen på 1,9 prosent (fra november i fjor til november i år) er på linje med tall fra spanske myndigheter fra tredje kvartal (Ministerio de Fomento), som viser en årlig prisstigning på 1,4 prosent. Sistnevnte måling utgjør forøvrig den største prisstigningen som er registrert siden 2008 og den andre kvartalsmessige økningen på rad etter mer enn seks år med sammenhengende prisfall. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Spania lå etter juli, august og september på 1.476 euro.

Når man sammenlikner dagens nivå med maksimumsprisen i 2007 (før sammenbruddet i eiendomsmarkedet) viser det i følge Tinsa en prisnedgang på totalt 41,3 prosent. Prisnivået for åtte år siden anses imidlertid for å ha ligget kunstig høyt. Utviklingen betegnes i Spania som den store «boligboblen» som hadde bygget seg opp siden slutten av 1990-tallet og som «sprakk» i begynnelsen 2008.

Foto: Benidorm, Costa Blanca (Phillip Capper 2011).

Relaterte saker

- Advertisement -