Boligmarkedet akkurat nå: 12.7% prisøkning i Torrevieja, 14.5% i Altea

Publisert

En gjennomsnittlig bolig i Torrevieja er for salg for 131.000€. Altea ligger geografisk og prismessing helt i andre enden av Costa Blanca, her er snittprisen 445.000€ for boligene som ligger ute for salg. Prisforlangende er 5.6% høyere nå enn ett år tilbake i følge nye data.

SpaniaPosten har fått tilgang på tall fra eiendoms-portalen Kyero. Tallene viser trendene i markedet siste tolv månedene. Vi ser tydelige økninger i prisen de fleste steder på Costa Blanca. Kun i Alicante by og Calpe ser vi nedganger i prisen på -6.3% for Alicante og -1.9% i Calpe. Sistnevnte by har mye sommerturisme men Calpe oppfattes som lite levende vinterhalvåret noe som gjør at flere velger området like syd da Altea, La Nucia og Alfaz del Pi.

Dyreste boliger i Altea

I følge tall fra eiendoms-portalen steg prisene mest i Altea i Alicante provinsen. Siste 12 måneder har prisforlangende økt med 14.5% og snittboligen som er publisert for salg i Altea koster 445.000 Euro. Dette er vesentlig mer enn hva en typisk leilighet i Alteas sjarmerende gamleby koster.

Markedet i Altea går «oppover» i den forstand at utbyggerne bygger stadig større og dyrere boliger for luksusmarkedet, tilgangen på byggbare tomter er liten. Veksten i luksusmarkedet ligger nord for sentrum mot Bernia fjellene. Boligene her er generelt større, nyere og sol/utsikt er ofte svært bra i terrenget som skråner oppover i områdene Sierra Altea, Altea Hills, Mascarat og Campomanes som alle har enkel tilgang til yachthavnen her. Altea lider av altfor stor trafikk store deler av året nok en grunn til at mange kjøpere trekker seg ut av bykjærnen og gamlebyen.

Altea nyter også godt av å være en by som fungerer hele året så mange nord-europeere og spanjoler fra innlandet og Nord-Spania velger Altea av denne årsak.

Depostitum ved kjøp av hus i Spania
Altea her sett fra Mascarat – I bakgrunnent Alfaz del Pi og Benidorm.

Høy omsetning og mange gode kjøp i Torrevieja

I Torrevieja har prisforlangende økt med 12.7% med en snittpris på 131.000€. Boliger i Torrevieja-området selges for relativt lave priser. Torrevieja fikk en hard knekk i løpet av finanskrisen. Det var store mengder boliger «på lager» hos utbyggerne. Og at markedet domineres av ferieboliger gjorde kommunen mere sårbar i det folk kuttet eller utsatte ikke-nødvendige investeringer kriseårene. Trenden endret seg slutten av kriseårene, mange meglere kunne melde om rekordomsetning. De lave prisene hadde fått et utall investorer og solhungrige til å hoppe av gjerdet og handle bolig i Torrevieja. Mange kjøpte opptil flere boliger med tanke på å leie ut. Prisene er fortsatt svært lave og få steder selges det nå så mange boliger som i saltbyen.

Villamartin hører til Orihuela kommune men tallene her representerer kun denne urbanisasjonen som kan melde om svært god prisøkning på 14.3%, en bolig her koster noe mer enn nærliggende områder. I snitt ligger boliger i Villamartin ute for 179.500€.

Torrevieja representerer “mye for pengene” og en god investering. Brukte boliger har her blitt solgt under kostpris grunnet stor produksjon, stort tilbud og kraftig prisnedgang få år tilbake. Men kjøperne blir mer kresne mange ønsker seg helt nye boliger som også selges til gode priser. Det bygges mye nytt i Torrevieja og Orihuela.

Boliger under 100.000 har flest kjøpere

Bedre tilgang på ledige tomter enn mange andre steder og relativt lave byggekostnader i området er med på å forklare de lave prisene i og rundt Torrevieja. De lave prisene her passer godt inn med markedets ønsker. Det søkes mest etter boliger priset mellom 50.000 og 100.000 Euro. I det man passerer 250.000 Euro antall potensielle kjøpere ned vesentlig. Størst sprik mellom antall tilbudte boliger og antall søkere er det i det prisforlangende passerer 500.000 Euro.

Hvem kjøper bolig i Spania?

Data fra søk på nettet viser at svenskene er langt mer aktive i markedet enn nordmenn. Antall søk med svensk som språk var over tre ganger så mange som de på norsk. Interessen fra Finland er marginalt høyere enn fra Danmark.

Den typiske kjøper i Alicante provinsen er 45-65 år gammel. Antallet som søker etter bolig på nettet over 65 år er like stor som de mellom 34-44. En lang trend har vært at flere kjøper bolig i Spania yngre selv om pensjonistene fortsetter å være svært aktive i markedet.

Les også:

Boliglån i Spania – Krav til egenkapital, kostnader og skatt

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter