Urbefolkningen på Kanariøyene får sin egen dag

Publisert

Parlamentet på Kanariøyene har vedtatt at en dag i året skal dedikeres minnet og kulturen til øyenes opprinnelige befolkning. Som en del av vedtaket ønsker man å øke sikkerheten rundt de arkeologiske restene som i fortsatt finnes etter folket som var her.

En ny dokumentar fra 2017 kant “Canarias Amazigh” dokumenterer øyenes berberske (Amazigh) røtter.

Det finnes både legender og arkeologiske bevis for øyenes opprinnelige befolkning som trolig var i slekt med berberne som var Nord-Afrikas opprinnelige befolkning før araberne kom fra øst. Berbere er kjent for å ofte å være høye, lyse i huden ofte med både blå øyne og mange har blondt hår. Berberne holder fortsatt til i deler av Marokko, Algerie og Libya.

Foruten å spre seg til Kanariøyene før Spanjolene kom etablerte Berberne seg også på den Iberiske halvøyen før dagens Spania eksisterte. De mauriske kongedømmene som i rundt åtte hundre år eksisterte på den Iberiske halvøyen var etablert av Berbere. Gibraltar er et berbersk navn, steinen er oppkalt etter berberen Tarek som ledet den første gruppen over stredet fra Nord-Afrika. Gib al Tarek betyr Tarek sin klippe.

Thor Heyerdal bodde og døde på Tenerife. Han var svært interessert i Kanariøyenes urbefolkning. Og mytene om disse “hvite, høye og blåyde” som ifølge historiene han hørte hadde befolket øyene i århundrer.

Les om Thor Heyerdals Tenerife [Dagbladet]

Tenerifes Kon-Tiki feber

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: