Kanariøyene – Las Islas Canarias

Publisert

Kanariøyene, på spansk “Las Islas Canarias”, ligger i Nord-Atlanteren, litt over 1.000 kilometer sørvest for det spanske fastlandet, og 115 kilometer fra den afrikanske kysten. Den vulkanske opprinnelsen, og den spesielle beliggenheten i Atlanterhavet, har gjort at øyene har utviklet flere særtrekk, både geologisk og vegetasjonsmessig. Disse naturgitte forhold har også gitt øyene et behagelig klima, uten større forskjell på dag og natt.

Kanariøyene, på spansk “Las Islas Canarias”, ligger i Nord-Atlanteren, litt over 1.000 kilometer sørvest for det spanske fastlandet, og 115 kilometer fra den afrikanske kysten. Den vulkanske opprinnelsen, og den spesielle beliggenheten i Atlanterhavet, har gjort at øyene har utviklet flere særtrekk, både geologisk og vegetasjonsmessig. Disse naturgitte forhold har også gitt øyene et behagelig klima, uten større forskjell på dag og natt.

Kanariøyene har stor vitenskapelig interesse i vulkansk sammenheng. Enda større interesse vekker de vakre elvene av størknet lava, de dype kløftene, de enorme kratrene og de høye vulkanene. Øyenes biologiske mangfold gjør denne regionen til en av verdens viktigste, da det bare er øygrupper som Hawaii og Galapagos som kan skilte med en tilsvarende andel stedsegne arter.

Havet rundt Kanariøyenes 1.500 kilometer lange kystlinje holder en litt lavere temperatur enn man skulle tro – hensyn tatt til den subtropiske beliggenheten på 28º nordlig bredde. Det skyldes at Golfstrømmen her strømmer fra nord til syd.

Regionen Las Canarias består av følgende større øyer: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, og El Hierro. Regionen er inndelt i to provinser: Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas. Innbyggertallet er på 2,11 millioner og flateinnholdet 7.447 km².

La Palma blir også kalt Isla Bonita (Den vakre øya). Det er den grønneste og frodigste av Kanariøyene. Høyden og den rene luften har ført til at det største solobservatoriet på den nordlige halvkule er bygget på øya. Midten av øya er et gigantisk vulkansk krater, 1.500 meter dypt. Det utgjør i dag nasjonalparken Caldera de Taburiente (caldera betyr gryte).

El Hierro, er den vestligste og minste av Kanariøyene. Den ble i mange hundre år betraktet som verdens ende. El Hierro er en gåtefull øy, hvor myter og legender er formet av landskapet og dets merkelige formasjoner, samt den spesielle vegetasjonen og den avslappede ensomheten. På øya bor det knapt 8.000 innbyggere.

Tenerife er den største av Kanariøyene. Spanias høyeste fjell er på Tenerife – Teide med 3.718 m.o.h. Det grønne landskapet i nord står i kontrast til det tørre i syd. Fjellene er dekket av frodige skoger som kulminerer med den oppsiktsvekkende skjønnheten i nasjonalparken Teide. Langs kysten ligger det kjente turistreisemål av høy kvalitet, enten i syd med det solrike klimaet, eller i nord med det vakre landskapet.

La Gomera mangler flyplass, og naturen her har bevart sin jomfruelighet. Palmetrær står spredt rundt på hele øya. Nasjonalparken Garajonay er en botanisk relikvie i den forrevne topografien med sin tette løvskog midt inne på øya. Den er erklært for verneverdig av UNESCO.

Gran Canaria byr på et overraskende variert landskap, med brå omskiftninger på bare få kilometer fra miniørkener med sanddyner og palmetrær på den solrike sydsiden, til skogkledde fjellpartier, vulkaner og dype kløfter og imponerende utsikt. Gran Canaria er den mest befolkede av Kanariøyene, og har et stort turisttilbud i tilknytning til de mange strendene. Her er det et komplett tilbud av hoteller, restauranter, butikker, sport og fornøyelser.

Lanzarote er dekket av lava i ulike fargenyanser. De vulkanske områdene på øya gir et landskap av øde skjønnhet. Mennesket og det spesielle landskapet har tilpasset seg hverandre. Til sammen utgjør de en egen enhet, hvor tradisjonell arkitektur og jordbruk er en integrert del av naturen med dens vulkaner og strender.

Fuerteventura_strandFuerteventura er langstrakt og tynt befolket. Det nesten ørkenaktige, tørre landskapet på øya har gjort at det er dannet enorme strender med gylden sand som vender ut mot et krystallklart vann. Her kan man gå mange kilometer uten å møte en sjel.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter