Første offer for ny «kneblingslov»

Publisert

En 27 år gammel spanjol fra Tenerife er blitt det første offeret for regjeringspartiet Partido Populars nye lov om borgersikkerhet. Mannen skal i sosiale medier på Internett ha betegnet det lokale politiet som “unnasluntrere”. Få timer senere kom ordensmakten på døren for å bøtelegge vedkommende. Den nye loven som også er kalt «kneblingsloven» er av de strengeste i moderne spansk historie og er kritisert for å innskrenke landets ytringsfrihet. Opposisjonen har lovet at loven, som trådte i kraft den 1. juli i år, vil bli fjernet dersom PP mister flertallet i Kongressen.

Det første offeret for regjeringspartiet Partido Populars nye lov om borgersikkerhet, Ley de Seguridad Ciudadana, er en 27 år gammel mann fra kommunen Güímar på Tenerife. Den 22. juli skal Eduardo Díaz, ansatt som selger i et firma, ha kritisert det lokale politiet i hjemstedskommunen og kalt dem «en gruppe unnasluntrere» på Facebook. Meldingen inngikk i en debatt om det offentliges pengebruk der store pengesummer skulle brukes på en ny politistasjon i kommunen, en by med 40 prosent arbeidsledighet. Seks timer etter at meldingen var lagt ut på nettet banket politiet på døren for å bøtelegge mannen, skriver avisen El Mundo.

Ley de Seguridad Ciudadana, også kalt “kneblingsloven” (Ley Mordaza), trådte i kraft 1. juli i år og tillater bøter opp mot 600.000 euro (rundt 5,4 millioner kroner) for forskjellige ordensbrudd, blant annet å delta i ulovlige demonstrasjoner utenfor offentlige bygg, starte ulovlige protester på Internett og vise manglende respekt for politiet. Partido Popular har forsvart den nye loven med at den øker friheten til å protestere ved å fjerne uønskede og voldelige elementer fra demonstrasjoner.

Motstandere av loven mener imidlertid at regjeringen forsøker å kneble sine kritikere i en tid med høy arbeidsledighet, strenge økonomiske reformer og politisk korrupsjon og at den begrenser ytringsfriheten ved at politi, arrestasjoner og høye bøter brukes til å skremme folk fra å demonstrere mot myndighetene. Opposisjonen har lovet at loven vil bli fjernet dersom Partido Popular ved parlamentsvalget senere i år mister flertallet i Kongressen. Den unge selgeren fra Tenerife risikerer en bot på mellom 100 og 600 euro.

Les også: Spania tilbake til «politistaten»

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter