Spania verdens sunneste land å leve i

Publisert

Spania topper Bloombergs liste over verdens sunneste land i 2019. Den sunne middelhavsdietten og et velutviklet helsevesen skal være utslagsgivende for plasseringen. I tillegg har man de siste årene sett en nedgang i hjertesykdommer og kreft. Norge havner til sammenlikning på en 9. plass.

Med over 92 av 100 mulige poeng går middelhavslandet Spania til topps på det amerikanske nyhetsbyrået Bloombergs liste over verdens sunneste land å leve i (World’s Healthiest Nations) 2019. Spania har dermed gått opp hele fem plasser fra forrige kåring i 2017 og legger blant annet Italia bak seg. Nummer tre på listen er Island, etterfulgt av Japan, Sveits, Sverige, Australia, Singapore, Norge og Israel.

Bloombergs indeks er basert på en rekke målbare faktorer, herunder et lands forventede levealder, hjelpen som ytes i helsesektoren og tilgangen til rent drikkevann. I tillegg ser man på utbredelse av typiske helsefarer i befolkningen som overvekt og røyking. Til sammen 169 land er med i undersøkelsen.

Et sunt kosthold, mosjonering og et velutviklet helsevesen skal ha vært utslagsgivende for Spanias topplassering. I tillegg skal Spania de siste årene ha hatt en nedgang i hjerte- og karsykdommer og kreft. Den forventet levealderen har på samme tid økt til 82,9 år, det høyeste i EU.

Bloomberg fremhever den forebyggende effekten av et godt helsevesen i Spania. De aller fleste førstekonsultasjoner skjer angivelig på offentlige sykehus og klinikker. Spesialiserte familieleger og sykepleiere som yter forebyggende hjelp til barn, mødre og eldre fremheves i analysen.

Spanske forskere advarer samtidig mot å la Bloombergs indeks være en sovepute. Det minnes om at den sunne middelhavsdietten med olivenolje, nøtter, frukt og grønnsaker ikke lenger spises av like mange spanjoler som før. Det vises også til at forbruket av tobakk er for høyt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: