NIE-nummer i Spania

Publisert

Utlendinger som vil anskaffe seg NIE-nummer kan ikke lenger gi fullmakt for at en advokat kan ordne dette. – Før kunne man gi meg en kopi av passet og en fullmakt til å ordne NIE, identifikasjonsnummeret for utlendinger, uten at kunden trengte å fly til Spania. Etter at den nye lovendringen tredte i kraft er dette ikke lenger en mulighet, sier advokat Hugo Gutierrez Colàs.

NIE-nummeret er et identifikasjonsnummer for utlendinger og nødvendig dersom man ønsker å blant annet kjøpe eller selge bolig, betale skatter og avgifter, åpne bankkonto, starte bedrift, kjøpe bil, for å starte leiekontakter med firma som leverer elektrisitet, vann og gass.
– Det betyr ikke at man nødvendigvis må bo i Spania, men for å identifiseres i det spanske systemet, sier Colàs.

Rask prosess
Dette betyr at man må reise til Spania for å ordne papirene ved en lokal politistasjon, eller ved den spanske ambassaden i Oslo.
– Dersom man velger å anskaffe NIE-nummeret gjennom den spanske ambassaden vil prosessen kunne ta opp til en måned. Posessen går raskere dersom man selv har muligheten til å komme til Spania, sier Colàs.
Med seg på politistasjonen må man ta med seg passfoto, kopi av passet og identifikasjon. Der må man fylle ut papirer med personlig kontaktinformasjon. Deretter får man beskjed om å betale en liten skatteavgift i banken som for øyeblikket koster 9,18 euro, og informasjon om når man kan komme tilbake til politistasjonen for å hente identifikasjonsnummeret.

Bør kunne litt spansk
– Systemet er i utgangspunktet ikke vanskelig. Det er enkelt å skaffe seg NIE-nummer, men grunnet dårlige engelskkunnskaper ved offentlige kontorer kan det by på språkproblemer for mange utlendinger som ikke snakker spansk, sier Colàs.
– Vi kan bistå i prosessen og hjelpe til med oversettelse, men vi kan ikke gjøre det uten at personen selv er tilstede, sier Colàs som jobber i fimaet Colàs Advokater i Altea.
Han snakker spansk, engelsk og svensk, og etter at han etablerte seg som advokat i Altea har kundegruppen hans stort sett bestått av skandinaviere.
Colàs Advokater har spesialisert seg på sivilrett, eiendomsrett, strafferett, familierett, finansrådgivning og handelsrett.
Det er spesielt mange nordmenn som ønsker bistand i forbindelse med kjøp og salg av bolig.
– Vi skriver kontrakter mellom kjøper og selger, hjelper til med oversettelse, sjekker om boligen har gjeld og får den offentlig registrert i eierens navn hos notaren, sier Colàs.

Kjenner skandinavisk kultur

Colàs har selv studerte og bodd to år i Stockholm. Han er gift med en svensk dame og kjenner både skandinavisk kultur og folk godt.
– Vi har et tett samarbeid med advokatfirmaer i Stockholm og Oslo, samt utvalgte eiendomsmeglere for å kunne tilby en god og bred kompetanse, sier Colàs.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter